Proiecte de combatere a criminalităţii cibernetice
Proiectele dezvoltate cu fonduri europene ar urma să faciliteze funcţionarea registrului agricol, interacţiunea dintre instituţii publice şi protecţia datelor.
Articol de Petruţa Obrejan, 29 Noiembrie 2013, 19:11
52 de contracte cu finanţare europeană au fost semnate azi, în domeniul tehnologiei informaţiilor şi al comunicaţiilor.
Proiectele dezvoltate cu aceşti bani - peste 600 de milioane de lei - ar urma să faciliteze funcţionarea registrului agricol, interacţiunea dintre diferitele instituţii publice, sau mai buna protecţie a datelor.
Un proiect important va fi cel coordonat de SRI, pentru combaterea criminalităţii cibernetice.
Ameninţările cibernetice, adevăratele ameninţări ale lumii moderne, vor putea fi combătute de Serviciul Român de Informaţii, în colaborare cu alte structuri din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării, prin dezvoltarea unui proiect care să protejeze datele unui număr important de instituţii publice.
Proiectul, în valoare de 20 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile, ar urma să se finalizeze la jumătatea anului 2015.
Războaiele informatice, "o realitate"
Prezent la semnarea acestui contract, premierul Victor Ponta crede că, prin accesarea proiectelor IT, se va reuşi protejarea instituţiilor, de diverse situaţii extreme.
"Ei accesează banii şi ei îşi construiesc sistemul de protecţie, pentru că războaiele informatice, în acest moment, sunt o realitate a lumii în care trăim.
"Nu te mai atacă nimeni cu tancuri sau cu avioane, dar în schimb, dacă îţi blochează sistemul informatic, în domeniul energiei sau în diverse alte domenii, în sănătate, iese o harababură mai gravă decât orice alt atac", a precizat premierul Victor Ponta.
Astfel, prin echipamente de detecţie a intruziunilor, de analiză a sistemelor de securitate şi a celor care gestionează date cu informaţii speciale, SRI îşi propune, prin acest proiect, combaterea criminalităţii informatice, considerată principala ameninţare la securitatea naţională.
Numai între 2011 şi 2012, se apreciază că aceste atacuri cibernetice au crescut, în zona internetului, cu 250 de procente, şi cu 900%, atacurile din sistemul educaţional sau bancar.