Primul om "infestat" cu un virus informatic
Un om de ştiinţă britanic a devenit primul om din lume infectat cu un virus informatic, după ce cipul implantat în mână a început să ofere informaţii eronate.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Mai 2010, 12:29
Doctorul Mark Gasson, de la o universitate din Marea Britanie a afirmat că a devenit primul om din lume "infestat" cu un virus informatic.
Nu cu mult timp în urmă, omul de ştiinţă britanic a hotărât să-şi implanteze în mână un cip care să îi faciliteze accesul către o viaţa mai uşoară.
Mark Gasson a explicat că prin cipul implantat în mână, el este singura persoană care poate avea acces la telefonul său mobil, sau la anumite electronice din casă.
De asemenea, omul de ştiinţă a precizat că nu mai are nevoie de cartelă de acces la locul de muncă, cipul prelând funcţiile acesteia.
De la animal la om
Potrivit jurnaliştilor de la BBC, cipul implantat în mâna profesorului este o versiune îmbunătăţită a celor folosite de obicei pe animale.
Mark Gasson a subliniat că securitatea implanturilor umane, precum cele pentru reglarea pulsului cardiac, a devenit tot mai importantă odată cu evoluţia tehnologică.
Cu toate acestea, omul de ştiinţă este de părere că implanturile umane de acest gen se vor răspândi din ce în ce mai mult în domeniul medical.
"Acest tip de tehnologie este deja comercializat în SUA, sub forma unor brăţări medicale. Astfel, persoanele care sunt găsite inconştiente şi poartă aceste brăţări, oferă medicilor informaţii preţioase cu privire la starea lor de sănătate sau sensibilităţile organismului", a declarat Mark Gasson.
Avertisment
Pe de altă parte, profesorul Rafael Capurro din Germania a avertizat că, oricât de interesante ar fi implanturile, "dacă o persoană neautorizată poate avea acces la implant, atunci problema devine serioasă".
Profesorul Capurro, cel care a contribuit în 2005 la un studiu de etică pentru Comisia Europeană care a analizat implanturile medicale, spune că din punct de vedere medical implanturile pot contribui la o evoluţie medicală, dar pot deveni foarte uşor un risc dacă securitatea nu este bine pusă la punct.