Primul accident "cauzat de o mașină self-driving de la Google"
Pe 14 februarie, de Valentine's Day, Google a înregistrat primul accident în care mașina sa a părut a avea o parte din vină.
Articol de Ionuţ Iamandi, 01 Martie 2016, 12:49
Luna aceasta, Google s-a lăudat că mașinile sale care se conduc singure, așa-numitele "self-driving cars", au parcurs mai bine de un un milion de mile (1,6 milioane de kilometri) fără să fi produs niciun accident. E adevărat, mașinile Google au fost implicate în accidente, dar nu din vina lor, ci din cea a partenerilor umani din trafic.
Dar iată însă că chiar pe 14 februarie, de Valentine's Day, Google a înregistrat primul accident în care mașina sa a părut a avea o parte din vină.
Iată ce s-a întâmplat de fapt, potrivit unui raport făcut de Google pentru autorități, raport citat de vox.com.
Mașina self-driving mergea pe banda dreaptă când a întâmpinat un obstacol minor pe carosabil. Încercând să îl ocolească, ea a virat la stânga, pe o bandă pe care mergea un autobuz, "așteptându-se ca acesta să încetinească".
Autobuzul însă nu s-a oprit, iar mașina intrat în el. La impact, autobuzul ar fi avut puțin peste 20 de kilometri la oră, în vreme ce mașina Google manevra foarte încet. Oricum, au rezultat câteva avarii minore și o premieră nedorită pentru Google. Iar dacă descrierea Google este corectă, cauza accidentului pare a avea la bază o greșeală umană frecventă: mașina a crezut, cum fac mulți oameni, că celălalt șofer va avea o anumită reacție - ceea ce nu s-a întâmplat.
Mașinile self-driving de la Google
Mașinile self-driving sunt mașini care se conduc singure, pe baza unei tehnologii numite "Google Chauffeur".
Pe mașină este inscripționat cu claritate anunțul "self-driving car".
Mașinile self-driving au fost acceptate în trafic, dar lumea nu se grăbește să le accepte.
În parte, mașinile self-driving întâmpină și opoziția justificabilă a oamenilor, care nu pot accepta ușor că un program poate conduce mașina mai bine ca ei.