Preţul produselor electronice "va scădea"
Produsele electronice vor avea volume masive de vânzări, "însă la preţuri mai scăzute, pentru a putea penetra pieţele, mai ales cele emergente", spune analistul Steve Koenig.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Ianuarie 2014, 11:27
Cheltuielile mondiale pentru smartphoneuri, calculatoare, televizoare şi alte produse tehnologice destinate publicului larg vor scădea în acest an, în condiţiile în care creşterea numărului de unităţi vândute pe pieţe precum China nu va putea compresa pentru reducerea preţului mediu de comercializare a smartphone-urilor şi tabletelor, se arată într-un studiu realizat în colaborare cu GfK, citat de Agerpres.
Studiul publicat duminică de Consumer Electronics Association (CEA) cu ocazia deschiderii salonului CES, cea mai mare expoziţie anuală dedicată sectorului ITC, arată că în 2014 cheltuielile globale pentru tehnologie vor scădea cu 1% în 2014 până la 1.055 miliarde de dolari, de la un nivel de vârf de 1.068 miliarde de dolari înregistrat în 2013.
Analistul CEA, Steve Koenig, a precizat că cheltuielile pentru smartphone-uri şi tabletele vor fi responsabile pentru aproximativ 43 de cenţi din fiecare dolar cheltuit pentru tehnologie în acest an.
"Vor exista în continuare volume masive de vânzări, însă la preţuri mai scăzute, necesare pentru a putea penetra pieţele, mai ales cele emergente", a subliniat Steve Koenig.
Vânzările mondiale de tabletele ar urma să ajungă la 340 de milioane de unităţi în acest an de la 242 milioane în 2013, în timp ce vânzările de smartphone-uri ar urma să crească până la 1,24 miliarde de unităţi de la un miliard de unităţi în acest an.
Însă preţul mediu de comercializare a unui smartphone va scădea de la 444 de dolari în anul 2010 până la 297 de dolari în acest an.
Această tendinţă vine în întâmpinarea cererii pieţelor emergente, în special a celei asiatice, care a detronat America de Nord în calitatea de cel mai mare consumator mondial de produse tehnologice.
Un dolar din trei pentru produse electronice este cheltuit în China
Anul trecut cheltuielile tehnologice ale ţărilor emergente din Asia au atins 282 miliarde de dolari, faţă de 254 miliarde de dolari în America de Nord.
"Un dolar din trei cheltuit la nivel mondial pentru produse tehnologice este cheltuit în China", a dezvăluit Steve Koenig.
Dacă dispozitivele mobile reprezintă în continuare cea mai mare parte din cheltuielile tehnologice, achiziţiile de console de jocuri videp au profitat de faptul că la finele lui 2014 au fost lansate o nouă generaţie de aparate în frunte cu PlayStation 4 de la Sony şi Xbox One de la Microsoft.
De asemenea, vânzările de televizoare par să-şi fi revenit după o contracţie de 8% în 2012, Steve Koenig estimând că acestea au crescut cu 1% în 2013 şi ar urma să crească cu 2% în 2014.
În sfârşit, vânzările de ceasuri inteligente (smartwatch) ar urma să crească şi ele până la 1,5 milioane unităţi la nivel global în acest an, de la un milion de unităţi în 2013.