Presa are nevoie de „o etică a utilizării inteligenței artificiale”
Cea de-a doua zi a summit-ului mondial de verificare a conţinutului media de la Sarajevo a avut ca temă inteligenţa artificială.
Articol de Carmen Ionescu, 27 Iunie 2024, 19:40
Cea de-a doua zi a summit-ului mondial de verificare a conţinutului media, organizat la Sarajevo, propune celor 500 de participanţi ateliere şi prezentări care analizează impactul inteligenţei artificiale în domeniul presei. Carmen Ionescu, manager Rador Radio România, a participat la dezbaterile de astăzi şi are detalii în "Radiojurnal".
Nikita Ray, de la Universitatea Harvard, a vorbit despre distorsionările pe care inteligenţa artificială le poate produce în anul electoral 2024, când au loc alegeri în peste 60 de ţări. Ea a dat un exempu un discurs fals al preşedintelui Biden, în care acesta anunţa cvadruplarea taxelor pentru americani şi, de asemenea, numeroasele imagini false cu preşedintele moldovean, Maia Sandu.
Inteligenţa artificială are însă şi avantaje pentru jurnalişti: pot transforma textele şi imaginile în fişiere video, pot traduce, pot scrie orice tip de text, pot crea conţinut pentru site-uri în doar câteva minute, economisind timp şi resurse.
Folosirea inteligenţei artificiale trebuie să fie însă transparentă pentru publicul nostru şi este necesară aplicarea unor reguli etice.
GlobalFact 11 este o conferinţă profesională organizată de Poynter Institute, din Statele Unite, fondatorul Reţelei Internaţionale de Fact-Checking (IFCN). Ea are loc în capitala Bosniei.
Radio România, prin Agenţia de presă RADOR, s-a alăturat de la 16 iunie efortului mass-media mondiale de combatere a dezinformării.