Praf de stele...
Sticla, betonul sau nisipul de pe plajă, au fost create din explozii cosmice, potrivit unui studiu.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Noiembrie 2018, 09:12
Sticla, betonul sau nisipul de pe plajă, au fost create din explozii cosmice, potrivit unui studiu.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat că a detectat siliciu - principalul component al sticlei - în resturile de supernove, explozii de stele aflate la sfârşitul vieţii, la o distanţă de miliarde de ani lumină de Terra, informează France Presse.
Cercetătorii au folosit telescopul spaţial Spitzer al NASA pentru a analiza lumina emisă de două supernove şi au detectat "amprenta" siliciului.
Fenomenele care însoţesc moartea unei stele sunt foarte violente, deoarece materia componentă a astrului este ejectată cu viteze atingând până la câteva mii de kilometri pe secundă.
În aceste turbine celeste, atomii se îmbină şi formează multe elemente, în special sulf, calciu şi siliciu.
Scoarţa terestră este formată în cea mai mare parte din roci silicate (adică siliciu şi oxigen).
Una dintre formele de siliciu, cuarţul, este un ingredient major al nisipului.
În plus faţă de sticlă şi fibra de sticlă, siliciul este, de asemenea, un element important al reţetei betonului industrial.
"De fiecare dată când ne uităm printr-o fereastră, mergem pe trotuar sau punem piciorul pe o plajă de nisip, interacţionăm cu materiale fabricate pornind de la stele aflate la sfârşitul vieţii şi care au explodat cu milioane de ani în urmă", a precizat Haley Gomez de la Universitatea Cardiff (Marea Britanie).