Perseidele, "ploaia de stele căzătoare"
A fost cer senin aseară şi astfel au fost posibile observaţiile astronomice ale celor care au venit în Rezervaţia Bădeana din apropierea municipiului Bîrlad.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 13 August 2017, 11:03
Pasionaţii de astronomie au putut vedea în această noapte punctul maxim al unei spectaculoase ploi de stele.
Este vorba de Perseide, resturi din coada unei comete care se intersectează în fiecare an cu orbita Pământului şi se aprind la intrarea în atmosferă.
Cei care au observat fenomenul din zonele cu aer curat au putut vedea şi 100 de meteori pe oră.
Aşa-numitele 'stele căzătoare' au fost urmărite şi din judeţul Vaslui, de unde relatează corespondenta noastră, Alina Darie.
Reporter: A fost cer senin aseară şi astfel au fost posibile observaţiile astronomice ale celor care au venit în Rezervaţia Bădeana din apropierea municipiului Bîrlad, pentru a vedea Perseidele, cel mai cunoscut curent de meteori care mai poartă denumirea populară de 'ploaie de stele căzătoare'.
-: Doamne, ce frumos a fost!
Reporter: Ai văzut-o?
-: Da!
Reporter: Pune-ţi o dorinţă! Iubitorii de astronomie au răspuns aseară în număr apreciabil invitaţiei lansată de Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului 'Vasile Pîrvan' din Bîrlad, cu prilejul acestui eveniment.
Coordonatorul observatorului astronomic, Ciprian Vîntdevară.
Ciprian Vîntdevară: Concret, Perseidele se referă la curentul de meteori ce are radiantul în Constelaţia Perseu, de aici şi denumirea de Perseide, radiantul fiind locul de unde apar meteori. Pentru a observa meteorii nu este neapărat să folosim instrumentele, meteorii se observă cu ochiul liber.
Reporter: Observatorul Astronomic de la Bîrlad realizează activităţi susţinute pentru popularizarea Astronomiei.
Recent, la mijlocul lunii iulie, tot în Rezervaţia Bădeana fiind organizată şi tabăra de astronomie numită "Să cunoaştem cerul", aflată la cea de-a IV-a ediţie la Bîrlad.