Părinţi în era digitală
Documentul conține informații despre cele mai frecvent întâlnite forme de abuz și exploatare online la copii și la adolescenți.
Articol de Petruţa Dinu, 31 Iulie 2024, 13:39
"Părinţi în era digitală", este un nou ghid de care mai toate familiile cu copii şi adolescenţi au nevoie pentru a-i proteja de pericolele de pe internet.
Documentul, oferă sugestii de conversaţii cu copiii despre pericolele din mediul online, ce paşi ar trebui să urmeze părinţii atunci când suspectează că ceva nu este în regulă şi cum pot să gestioneze situaţia atunci când a avut loc un caz de exploatare online.
Documentul conține informații despre cele mai frecvent întâlnite forme de abuz și exploatare online atât la copii între 7 și 11 ani, cât și la adolescenți între 12 și 17 ani.
După ce explică ce este traficul de persoane și cum acționează un traficant în mediul online, experții subliniază importanța conversațiilor deschise și oneste despre siguranța pe internet, pe care părinții ar fi bine să le inițieze cu copiii sau adolescenții lor.
Pentru prevenirea abuzului online, de exemplu, le recomandă părinților stabilirea unui set de reguli de comun acord cu copiii încă înainte de a le oferi acestora un dispozitiv personal.
Ar putea întocmi o listă cu aplicațiile și regulile de utilizare a acestora și ulterior să dedice timp de discuție fiecărei aplicații în parte.
Ar mai putea să selecteze împreună limita de timp în utilizarea telefonului sau tabletei, dar și să îi învețe pe copii cum să își păstreze informațiile personale în siguranță, să nu aibă locația deschisă atunci când folosesc diferite aplicații, în special jocuri, sau a dezvălui unde locuiesc sau școala pe care o frecventează și să nu introducă datele cardurilor părinților.
Ghidul ”Părinți în era digitală” poate fi descărcat gratuit de pe pagina Asociației ”eLiberare”, proiectul fiind susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.