O soluţie miraculoasă pentru eliminarea dioxidului de carbon ?
În Islanda, CO 2-ul este transformat în roci, pentru a curăţa atmosfera.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Mai 2019, 12:00
În Islanda, CO 2-ul este transformat în roci, pentru a curăţa atmosfera.
Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul CarbFix din Islanda, consideraţi veritabili alchimişti ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon, principalul vinovat pentru modificările climatice, injectându-l în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează France Presse.
Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon.
Într-un peisaj selenar, la poalele piscurilor înzăpezite ale masivului vulcanic Hengill, trei mici domuri gri au fost construite, perforate de câteva hublouri.
În interiorul acestor domuri, dioxidul de carbon, după ce a fost captat şi transportat prin conducte pe distanţe de mulţi kilometri de la centrala geotermică din Hellisheidi, este dizolvat în apă, apoi injectat la presiune înaltă în roca bazaltică, la o adâncime de 1.000 de metri.
Soluţia apoasă penetrează apoi în cavităţile rocilor.
Începe atunci procesul de solidificare, devenit posibil în urma reacţiei chimice a gazului cu calciul, magneziul şi fierul conţinute în bazalt.
CO 2-ul se inserează în roca brună şi poroasă sub forma unor cristale albe calcaroase.
"Cvasitotalitatea CO 2-ului injectat s-a mineralizat în doi ani în cadrul testului nostru pilot", a declarat un participant la proiect.
CarbFix permite scăderea cu 30% a emisiilor de CO 2 eliberate în atmosferă de centrala geotermală, iar astfel sunt captate 12.000 de tone de gaz pe an, la un cost de aproximativ 25 de dolari pe tonă - aproximativ 300.000 de euro pentru cele 12.000 de tone anuale.
Aceste cifre par derizorii în contextul în care vulcanii islandezi eliberează în atmosferă în fiecare an între 1 milion şi 2 milioane de tone de CO 2.
Inconvenientul principal al sechestrării geologice a CO 2-ului constă în faptul că procedura este mare consumatoare de apă, o resursă care există din abundenţă în Islanda, dar rară în alte zone de pe Terra: la o tonă de CO 2 injectat, sunt necesare 25 de tone de apă desalinizată.