Naveta Discovery a ajuns la muzeu
Naveta spaţială Discovery va fi expusă de joi în halele Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului de lângă Aeroportul Dulles din apropierea capitalei Statelor Unite, Washington.
19 Aprilie 2012, 19:02
Ceremoniile în onoarea navetei Discovery au început acum câteva zile şi vor continua şi în acest sfârşit de săptămână, iar momentul reprezintă încheierea activităţii navetei care a străbătut cei mai mulţi kilometri şi a avut cele mai multe misiuni din toată flota NASA.
Naveta spaţială Discovery a fost adusă marţi în Washington pe spatele unui avion Boeing 747, modificat de NASA.
A ajuns în capitala americană de la Centrul Spaţial Kennedy, Florida.
Înainte de aterizare, uriaşul ansamblu zburător, format din avion şi naveta spaţială de deasupra lui, a survolat centrul Washingtonului.
Mii de oameni s-au adunat lângă monumentele istorice din centrul oraşului sau pe acoperişurile clădirilor pentru a vedea pentru ultima dată în zbor naveta Discovery, un zbor nu cu propriile motoare căci vedetei NASA i-au fost scoase la retragere multe dintre componente.
Chiar şi aşa, a stârnit admiraţie printre americani.
Aprobarea turnului de control pentru aterizarea avionului care o căra pe Discovery a însemnat pentru navetă şi ajungerea la noua sa destinaţie: cea de exponat în cadrul halelor Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului de lângă Aeroportul Dulles.
"În perioada de început, Discovery a lansat sateliţi de comunicaţie foarte importanţi pe care i-a şi reparat când nu au funcţionat cum trebuie.
"De asemenea, a adus în spaţiu aparate de cercetare, precum telescopul Hubble, care ne-au permis să examinăm universul şi să ne întoarcem privirea spre planeta noastră.
"Cea mai mare realizare e lansarea staţiei spaţiale internaţionale, laboratorul nostru de ştiinţă din spaţiu, avanpostul pe care îl avem în sistemul solar", a spus Tori Garver, reprezentanta agenţiei spaţiale americane.
Primul zbor al navetei Discovery a avut loc în august 1984.
În 27 de ani, Discovery a parcurs 241 de milioane de kilometri şi a petrecut în spaţiu aproape un an.
Administraţia americană a retras din activitate navetele spaţiale anul trecut, după terminarea construcţiei staţiei spaţiale internaţionale.
Până la realizarea unei noi generaţii de navete spaţiale, astronauţii americani vor ajunge în spaţiu cu ajutorul ruşilor.