NASA încearcă să detecteze prezenţa apei pe Lună
Sondele LCROSS şi LRO au ca obiectiv principal pregătirea reîntoarcerii, în jurul anului 2020, a astronauţilor americani pe Lună (video).
Articol de Paul Poteraşi, 09 Octombrie 2009, 10:11
NASA urmează să prăbuşească în mod deliberat două sonde spaţiale pe suprafaţa Lunii, în cursul zilei de vineri, ca parte a unui experiment, în tentativa de a detecta prezenţa apei sau a gheţii pe satelitul natural al Terrei. Impactul va fi vizibil oamenilor de ştiinţă şi astronomilor amatori.
Sonda Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), a fost lansată în luna iunie, împreună cu sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), la bordul unei rachete Atlas V.
Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) va explora cele mai adânci cratere de pe Lună şi va examina regiunile expuse în mod constant razelor solare, dar şi pe cele ascunse într-un întuneric permanent. LRO va transmite date care îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine efectele radiaţiilor lunare asupra oamenilor.
Cea de-a doua sondă lunară, Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), a rămas ataşată de al doilea modul propulsor, denumit Centaur.
LCROSS şi Centaur se vor separa înainte să se prăbuşească, vineri, 9 octombrie, în craterul Cebeus, din apropierea polului sud al Lunii, într-o misiune de căutare a apei în formă de gheaţă.
Evenimentul va fi transmis în direct de postul de televiziune NASA ce poate fi urmărit şi de pe site-ul oficial al Agenţiei spaţiale americane, în jurul orei 14:30.
Cele două sonde lunare au ca obiectiv principal pregătirea reîntoarcerii, în jurul anului 2020, a astronauţilor americani pe Lună. Astronauţii americani au fost primii şi singurii oameni care au păşit pe Lună, între anii 1969 şi 1972.
Suprafaţa selenară este cunoscută ca fiind mai uscată decât orice deşert de pe Pământ, însă informaţii transmise de mai multe staţii spaţiale orbitale au relevat că apă, în formă de gheaţă, ar putea exista în anumite zone ale Lunii.