NASA a testat cu succes capsula spațială Orion
UPDATE: Capsula Orion lansată vineri de la baza Cape Caneveral din Florida, a amerizat în siguranţă în oceanul Pacific, chiar în locul în care fusese prevăzut de experţii NASA.
Articol de Sorin Moţatu, 05 Decembrie 2014, 18:48
UPDATE: Capsula Orion, fără echipaj uman la bord, lansată vineri de la baza Cape Caneveral din Florida, a amerizat în siguranţă în oceanul Pacific, chiar în locul în care fusese prevăzut de experţii NASA.
Agenţia Spaţială a Statelor Unite a testat acest nou vehicul spaţial pentru a putea transporta echipaj uman în spaţiu.
Primele zboruri cu echipaj uman către Marte sau Lună sunt programate peste aproximativ 7 ani.
NASA a cheltuit peste 9 miliarde de dolari în proiectul de construcţie al acestei capsule.
De la încheierea legendarului program spaţial Apollo, care i-a dus pe primii oameni pe Lună, în 1972, astronauţii nu au mai părăsit orbita circumterestră, scrie Reuters.
#Orion is in stable position waiting for pickup by the Navy team pic.twitter.com/TZEHrzblyH
— Orion Spacecraft (@NASA_Orion) December 5, 2014
Capsula Orion, lansată cu succes
Agenţia Spaţială a Statelor Unite, NASA, a lansat cu succes de la baza Cape Canaveral din Florida o rachetă puternică, ce transportă capsula Orion, fără echipaj uman la bord.
Noua capsulă este concepută pentru a putea transporta echipaj uman în spaţiu şi va putea efectua zboruri către Marte sau Lună, dacă acest prim test va reuşi.
Capsula Orion a fost lansată cu ajutorul unei rachete portante Delta, cea mai puternică din dotarea Statelor Unite.
Racheta, de înălţimea unui bloc de 24 de etaje, a fost lansată fără nicio problemă de ordin tehnic.
Racheta s-a ridicat deasupra Atlanticului, a străpuns plafonul de nori şi s-a îndreptat spre orbită.
Acest prim zbor în jurul Terrei, care se va încheia cu o amerizare lentă în Oceanul Pacific, este menit a testa capacităţile principale ale capsulei Orion, înainte de a începe zboruri cu echipaj uman la bord, ceea ce se va întâmpla, probabil, peste şapte ani.
La reintrarea în atmosferă, sonda va avea viteza de 30 de mii de kilometri pe oră, un test util pentru scutul termic al vehiculului spaţial, care va trebui să reziste unor temperaturi de peste 2000 de grade Celsius.