NASA a descoperit apă lichidă pe Marte
"Marte nu este planeta aridă şi uscată aşa cum se credea", a spus John Grunsfeld, administrator asociat al Direcţiei de Misiuni Ştiinţifice a NASA.
Articol de RADOR, 28 Septembrie 2015, 20:55
Agenţia aerospaţială americană, NASA, a anunţat că are probe ce par a confirma prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, descoperire care revoluţionează înţelegerea Planetei Roşii, transmite Agerpres
"Este un progres semnificativ care pare a confirma că apă sub forma unor pârâuri sărate curge în prezent pe suprafaţa planetei Marte", a declarat John Grunsfeld, administrator asociat al Direcţiei de Misiuni Ştiinţifice a NASA.
Această ultimă descoperire, realizată datorită imaginilor furnizate de observaţiile unui aparat orbital al NASA cu ajutorul unui spectrometru, "susţine ferm ipoteza" prezenţei apei în stare lichidă pe Marte.
"Marte nu este planeta aridă şi uscată care credeam că este", a spus şi Jim Green, director în cadrul NASA.
Într-un trecut îndepărtat, Marte se asemăna cu Pământul, având lacuri şi râuri care au săpat văi, precum şi un ocean vast, a adăugat el.
"Astăzi revoluţionăm înţelegerea noastră asupra acestei planete", a apreciat omul de ştiinţă.
"Aparatele noastre orbitale (din jurul lui Marte) descoperă multă umiditate în atmosferă" şi au stabilit că solul marţian este mult mai umed decât se anticipase, precizează el.
Oamenii de ştiinţă au emis de multă vreme ipoteza că urmele sezoniere de curgere pe terenuri în pantă pot fi formate de ape sărate, soluţii saturate în sare care nu se pot forma în absenţa apei.
Liniile observate prima oară acum circa patru ani, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar numai în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad.
Cercetătorii nu au putut susţine până acum ipoteza că aceste urme sezoniere ar rezulta din curgerea apei sub formă de saramură.
"Explorarea noastră pe Marte a fost mereu călăuzită de depistarea apei, în căutarea vieţii în Univers, şi de acum avem indiciile ştiinţifice convingătoare care validează ceea ce bănuiam", a adăugat John Grunsfeld, fost astronaut, citat de Agerpres.
Şi cercetătorul Mihai Dascălu de la Observatorul Astronomic Bucureşti apreciază că descoperirea va influenţa modul în care omenirea va gândi viitoarea explorare a planetei roşii.
"Asta ne duce cu gândul la explorarea planetei în viitor. Astronauţii care vor ajunge acolo vor putea să supravieţuiască mult mai uşor folosindu-se de apa din subsolul marţian şi asta ar ajuta misiunile spaţiale viitoare cu oameni care se vor duce spre Marte. Se vor folosi de această apă", a spus Milhai Dascălu.