Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil
Martin Cooper a venit cu ideea realizării telefonului mobil, invenţie folosită de mai mult de jumătate din populaţia planetei.
Articol de Bogdan Mihai, 24 Aprilie 2010, 18:44
Martin Cooper nu este un nume cunoscut, dar invenţia lui este folosită de mai mult de jumătate din populaţia planetei care deţine un telefon mobil.
El a venit cu ideea realizării unui telefon mobil şi, cu ajutorul echipei de la Motorola, primul terminal a apărut în 1973, având o greutate de aproximativ două kilograme.
În momentul în care a efectuat primul apel folosind telefonul mobil, de la locuinţa lui din New York, Martin Cooper nu concepea că invenţia lui se va bucura de un mare succes.
El a declarat, într-un interviu pentru BBC, că producerea primului telefon mobil Motorola a costat echivalentul sumei de un milion de dolari în banii de astăzi.
"Practic, a trebuit sa suspendăm toate proiectele companiei pentru ca toţi angajaţii să lucreze la conceperea telefonului mobil şi a infrastructurii necesare pentru ca acesta să funcţioneze", a declarat Martin Cooper.
"Chiar şi în 1983, un telefon mobil costa aproximativ 4 000 de dolari, care astăzi ar fi echivalentul a 10 000 de dolari".
Martin Cooper a adăugat că echipa sa a trebuit să răspundă provocării de a îngrămădi mii de piese într-un telefon pentru prima dată.
"O parte importantă a telefonului a fost bateria, care cântarea de patru-cinci ori mai mult decât un telefon din ziua de astăzi.
"Durata de viaţă a bateriei era de 20 de minute, dar acest lucru nu reprezenta o problemă, pentru ca nu puteai ţine telefonul la ureche atâta timp", a mai spus el.
După producerea telefonului, cel mai mare obstacol era reprezentat de adaptarea infrastructurii existente, care la acea vreme era utilizată de telefoanele din autoturisme, pentru a suporta apelurile făcute de pe telefoanele mobile.
"Provocarea era crearea reţelei. În acel moment aveam nevoie de doar trei megahertzi din spectrul de frecvenţe, echivalentul necesităţii a cinci posturi de televiziune pentru a transmite în toata lumea", a declarat Martin Cooper.
El şi echipa lui sperau ca în viitor fiecare om să deţină propriul lui telefon mobil.
"Nu aveam nici cea mai mică idee că după 35 de ani mai mult de jumătate din populaţia planetei va deţine un telefon mobil", a completat el.
Iniţial, telefoane mobile au fost proiectate pentru a ajuta doctorii şi personalul spitalelor să comunice mai eficient.
Martin Cooper spera că dispozitivele vor aduce siguranţa şi libertate oamenilor, dar eventualele implicaţii sociale erau dincolo de înţelegerea sa cu patru decenii în urmă.
"Nu aveam nici cea mai mică idee că site-uri precum Twitter sau Facebook, alături de celelalte concepte, se vor realiza vreodată", a declarat el.
"Monştrii moderni"
O nouă generaţie de smartphone-uri au revoluţionat industria telefoniei mobile şi au schimbat modul în care oamenii folosesc şi interacţionează cu dispozitivele mobile.
Tehnologia din terminale nu mai pune accentul pe apelurile de voce, fiind folosită pentru a include şi alte funcţii, printre care camere foto, media player portabil, browser web sau GPS.
Martin Cooper consideră că, prin înglobarea diverselor tehnologii în terminalele mobile, producătorii au transformat telefoanele în "monsturozităţi".
"Manualul de instrucţiuni este acum mai mare şi mai greu decât telefonul însuşi. Tehnologia utilă este intuitivă, însă telefoanele de acum te forţează să devii un inginer", a declarat el.
Totuşi, creatorul primului telefon mobil testează cele mai noi smartphone-uri, deoarece doreşte să înţeleagă inovaţiile care au loc în piaţa terminalelor mobile.
"Trebuie să testezi şi să foloseşti un produs pentru a-l înţelege şi de aceea am un telefon mobil nou la fiecare două luni", a completat el.
Viitorul telefoniei mobile
Pe măsură ce telefoanele mobile se îndreaptă spre a patra generaţie, aducând noi funcţii, inventatorul telefonului mobil consideră că terminalul viitorului ar trebui să urmărească îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorului.
"Tehnologia face viaţa mai bună, mai uşoară, mai sigură. Te învaţă, te distrează şi în cea mai mare parte te face mai productiv", a declarat Martin Cooper.
"Viitorul telefoniei mobile este de a îmbunătăţi calitatea vieţii consumatorilor. Cel mai important, în opinia mea, va fi posibilitatea de a revoluţiona asistenţa medicală", a adăugat el.
În ceea ce priveşte aspectul fizic al telefoanelor mobile, care deja au scăzut considerabil în dimensiune faţă de primul dispozitiv, Martin Cooper consideră ca viitorul utilizator "se va confunda" cu terminalul, prin "cipuri implantate după ureche".