Lege din SUA privind dronele, criticată de instituţii de presă
Potrivit mai multor instituţii de presă din SUA folosirea dronelor ţine de Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează libertatea de exprimare.
Articol de Răzvan Stancu, 07 Mai 2014, 11:21
Un număr de şaisprezece instituţii de presă din SUA, între care Washington Post, New York Times şi Associated Press, au prezentat marţi în faţa justiţiei administrative o moţiune acuzând agenţia federală care reglementează aviaţia civilă în Statele Unite de restrângere a libertăţii presei prin limitarea folosirii dronelor pentru a culege informaţii, scrie AFP.
Spre deosebire de alte ţări, Statele Unite interzic utilizarea dronelor în scopuri comerciale, în lipsa unei reglementări stricte.
Potrivit celor 16 instituţii de presă însă, culegerea de informaţii nu are mize comerciale, iar folosirea dronelor ţine oricum de Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează libertatea de exprimare, informează AFP.
Printr-o "serie de ameninţări cu sancţiuni administrative", Federal Aviation Administration (FAA) a "interzis total" utilizarea dronelor în scopul culegerii informaţiilor, se arată în moţiunea de 25 de pagini adresată Biroului naţional pentru siguranţa transporturilor (NTSB) cu atribuţii în judecarea conflictelor din domeniul aviaţiei.
Celelalte mass-media sunt grupurile Gannett, Hearst, McClatchy şi Tribune, alături de Advance Publications, proprietarul New Yorker, Vanity Fair şi Vogue.
Video: Utilizarea dronelor în mass-media. Sursa: YouTube.