Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1 s-a dezintegrat
Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea sa în atmosfera terestră luni, deasupra părţii centrale a Pacificului de Sud, după un zbor necontrolat pe orbită
Articol de Florin Lepădatu, 02 Aprilie 2018, 07:59
Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea sa în atmosfera terestră luni, deasupra părţii centrale a Pacificului de Sud, după un zbor necontrolat pe orbită care a durat aproximativ doi ani, informează France Presse.
După mai multe zile de incertitudini, fostul laborator spaţial a reintrat în atmosferă luni în jurul 00.15 GMT, a anunţat CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord.
"Cele mai multe dintre echipamente au fost distruse în timpul fazei de reintrare în atmosferă", a precizat CMSEO într-un comunicat.
Modulul spaţial, care nu mai răspundea la comenzi din 2016, a reintrat în atmosferă puţin mai devreme decât au prevăzut specialiştii.
CMSEO anunţase că revenirea staţiei chineze pe Terra se va produce în jurul orei 00.42 GMT, ceea ce ar fi plasat-o deasupra Atlanticului de Sud, în largul oraşului brazilian Sao Paulo.
Staţia spaţială dezafectată avea o greutate de opt tone, însă prăbuşirea ei nu prezenta riscul de a produce pagube materiale, au anunţat autorităţile chineze, care au promis pământenilor că vor asista la un spectacol splendid, asemănător unei "ploi de stele".
Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011.
Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de prăbuşirea sa pe Terra.