Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ioana Cozmuţa, directorul executiv al companiei G-SPACE din Silicon Valley: Despre drumul de la Baia Mare la NASA

Interviu cu Ioana Cozmuţa, directorul executiv al companiei G-SPACE din Silicon Valley

Ioana Cozmuţa, directorul executiv al companiei G-SPACE din Silicon Valley: Despre drumul de la Baia Mare la NASA

Articol de Daniela Morari, 13 Iunie 2023, 12:57

Interviu cu Ioana Cozmuţa, directorul executiv al companiei G-SPACE din Silicon Valley

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 iunie, ora 9:10) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Daniela Morari este prezentă aici, în studio, o cunoașteți deja, o moroșancă autentică. S-a stabilit însă la București, originară din Baia Mare. Ea a răspuns provocării, iar astăzi a venit la "Matinal" nu cu o cutiuță muzicală, așa cum ne obișnuise, ci cu bun exemplu despre ce înseamnă Maramureșul în lume şi chiar la NASA, pentru că Ioana Cozmuţa a fost ani de zile cercetător la NASA, are 20 de ani de experiență în domeniul tehnologiei spațiale, iar astăzi este directorul executiv al unei companii din Silicon Valley, axată tot pe spațiul cosmic. Și, evident, este tot o băimăreancă autentică. Bună dimineața, doamnelor!
Daniela Morari: Bine te-am găsit, Cătălin, bună dimineața!
Realizator: Da, o las pe Daniela acum. Foste colege de școală?
Daniela Morari: Foste colege de școală generală. Nu ne-am mai întâlnit de la momentul în care ne-am ales cumva carierele. Ioana a mers și a ajuns acolo unde am găsit-o acum și cu mare, mare plăcere și mândrie ne-am bucurat de faptul că a acceptat invitația aici. Mai exact, a ajuns în Silicon Valley, așa cum spui și tu, la compania G-SPACE, și mai aveam noi încă ceva de povestit în această direcție via NASA, ca să spunem tuturor celor care ne ascultă, de fapt, cum va fi povestea noastră de azi. Va fi o poveste smartbox. Va fi începutul poveștii smartbox, pe care o vom dezvolta în emisiunile - ia uite cum îmi fac eu reclamă! - de fiecare zi, de luni până vineri. Bine ai venit, Ioana! Am să îmi permit să spun publicului că noi am rămas la această adresare - Ioana -, chiar dacă acum oficial ți se spune dr. Ioana Cozmuţa.
Ioana Cozmuţa: Eşti simpatică, da, mulţumesc foarte mult şi chiar îmi face mare plăcere să ne revedem într-un context de studio, după 35 de ani. Și chiar povesteam despre o amintire împreună, într-o tabără de matematică, nu, și mi-ai adus aminte cum ne-au hrănit doar cu varză.
Daniela Morari: E, ai văzut? Ție ți-a plăcut foarte mult pentru că ai mers pe această direcție. Eu am schimbat puţin...
Realizator: Crudă sau /gătită/?
Ioana Cozmuţa: În toate formele.
Realizator: Ştiam că doar noi am făcut armata, băieții.
-: A fost o formă de armată.
-: Dar foarte interesant, că ea zicea de tabăra de matematică la Olănești și zic: a, atuncea când ne-au ținut numai cu varză!
Realizator: Era prima amintire, nu?
-: Prima amintire.
Daniela Morari: Dar cum a fost drumul, Ioana, din Baia Mare la NASA? Avem via Cluj și mai apoi Groningen, Olanda.
Ioana Cozmuţa: Așa e, așa e, da...
Daniela Morari: Cum a fost drumul şi nu ca turist?
Ioana Cozmuţa: Nu ușor și cred că... vezi, noi, când am crescut pe vremea comuniștilor, cumva, într-adevăr, nu era așa mult zgomot de fond în societate, dar am și crescut într-o... ca într-o bulă închisă, nu, și când s-a întâmplat revoluția, parcă lumea a explodat și erai curios să mergi să vezi cum sunt lucrurile în afară, ce fel de cunoștințe poți să accesezi. Deci eu cred că ce m-a motivat pe parcursul întregii mele cariere este curiozitatea - asta întotdeauna m-a motivat și cumva, indirect, n-am pierdut legătura cu filosofia și cu înțelegerea unor concepte fundamentale, chiar dacă m-am dus pe partea științei.
Am ajuns într-adevăr, deci am studiat la Cluj fizica și am avut niște profesori extrem de exigenți, dar nici decum nu mi se pare că da, poate la momentul respectiv mi s-a părut puțin brutal sistemul, dar m-a ajutat să îmi creez încredere în mine și m-au încurajat să lucrez din greu și să-mi dau seama că dacă lucrez și pot să am încredere în propriile mele puteri, este mult mai ușor să-ți faci un drum în viață. Într-adevăr, Olanda a fost o deschidere fantastică și acolo am avut niște profesori care m-au încurajat foarte mult și au avut foarte multă răbdare cu mine să insiste pe partea de abordare sistematică.
Când te uiți la o problemă, indiferent că este o problemă de știință sau este o problemă de geopolitică, sau este o problemă de spațiu sau este o problemă umană, poți să o diseci, să o împarți în bucățele mai mici și să o înțelegi și să o pui împreună într-un mod și uman, dar și logic și cred că asta am învățat foarte mult, deci, în primul rând în România și în Olanda... În Olanda am devenit foarte curioasă de cum se comportă materialele la nivel atomic, și asta în ultimul an am făcut de fapt naveta peste ocean între Groningen și Caltech, în Pasadena, în Statele Unite, și după aia m-am transferat ca și post acolo. După aia m-am mutat la Stanford și la Stanford am lucrat pe un program unde făceam designul unui por la scară nano - deci 10 la minus 9 metri - pentru secvenționarea ADN-ului; în principiu asta deci erau bazele medicinei personalizate care, mă rog, a evoluat foarte mult în ultimii 10 ani - nu suntem unde trebuie-, dar foarte interesant, programul ăsta a fost în colaborare cu NASA și NASA a fost foarte interesată să ia porul acesta nanoscopic și să îl pună pe o misiune planetară în așa fel încât să vedem dacă există materie ca și ADN-ul pe alte planete.
Daniela Morari: Și așa ai ajuns la NASA.
Ioana Cozmuţa: Așa am ajuns la NASA, da.
Realizator: Dar asta, ştii, pornind de la curiozitate... O navetă Spațială a celor de la NASA chiar așa se lumea, nu? Curiosity?
Ioana Cozmuţa: Da. Curiosity, Discovery. Da, da, sunt... exact. Foarte multe... Într-adevăr, flota pe care a avut-o NASA de navete spațiale... au avut nume foarte inspiraționale, într-adevăr.
Daniela Morari: Ce înseamnă microgravitație? Pentru că știu că acolo aceasta a fost specialitatea ta.
Ioana Cozmuţa: Microgravitația... Nu neapărat la început, dar într-adevăr, în ultima jumătate din cei 15 ani în care am fost la lasa. Microgravitația este domeniul care, așa, parcă s-a lipit de sufletul meu și am devenit foarte pasionată pentru că mi-am dat seama că noi trăim, gândim, suntem calibrați într-un câmp gravitațional, dar în momentul în care înlături gravitația nu mai ai o direcție preferențială. Deci microgravitația este o reducere de șase ordine de mărime într-o forță fundamentală, care ne ține legați...
Daniela Morari: ... în final de pământ.
Ioana Cozmuţa: Exact, de suprafaţa pământului.
Daniela Morari: Şinoi ne dorim, de fapt, acum, să cucerim spațiul, nu, Stația Spațială Internațională să fie doar un prim pas din ceea ce ne așteaptă. Ce înseamnă producția în spațiu? Pentru că știu că ceea ce faci tu acum cu compania ta privată G-SPACE, de fapt, cu asta se ocupă, pregătește materiale care vor fi folosite în spațiu pentru a face următorii pași ai omului spre Lună, spre Marte, unde o fi.
Daniela Morari: Da. Interesant. Deci, unu la mână, explorarea spațiului în trecut a fost mai mult finanțată de guvern, pentru guvern ș.a.m.d. Deci ce s-a întâmplat în jurul anului 2010 este o creștere fantastică exponențială în utilizarea comercială a spațiului. Deci, la momentul de față sunt patru companii care construiesc stații orbitale comerciale care vor, cum să zic, augmenta capacitatea Stației Spațiale Internaționale. Aceste stații comerciale au mai multe funcții, să zic așa. Unul dintre ele este într-adevăr producerea în spațiu. Poți să faci materiale în spațiu în așa fel încât să continui să crești baza de infrastructură în spațiu. Și vreau să spun că astea sunt lucruri foarte reale, pe care le facem la momentul de față...
Daniela Morari: Chiar dacă noi le știm din romanele SF.
Ioana Cozmuţa: Da, da, și sunt companii, startup-uri românești, aici, în București, care creează sisteme de lansare chiar dacă sunt de capacitate mai mică, ș.a.m.d. Deci mișcarea spațială nu este zero în România. Și eu încurajez foarte mult tineretul de aici să urmeze în direcția asta, pentru că este foarte mult de explorat, de descoperit, de făcut.
Daniela Morari: Este un prim pas, într-un final, dar avem nevoie de bani foarte mulți, de investiții.
Ioana Cozmuţa: Normal, dar aici trebuie să-ți creezi, să înțelegi care este dinamica și să identifici, pentru că nimeni nu vine cu o rețetă, dar sunt și surse de finanțare și există surse de finanțare la nivel european, deci trebuie să ştii să scrii propuneri ș.a.m.d.
Daniela Morari: Să le accesezi.
Ioana Cozmuţa: Da.
Realizator: Eu am alte curiozități apropo de Silicon Valley, de exemplu, cum e viața acolo, printre atâția milionari, cercetători, savanți, etc.?
Ioana Cozmuţa: Da, interesant, foarte diferită de aici, este o cultură foarte diferită, depinde de... depinde de foarte multe lucruri. Deci un lucru, un lucru foarte bun, legat de Silicon Valley este diversitatea de națiuni care există acolo. Și diversitatea, de obicei, este un motor al inovației, pentru că nu ești, nu stai captiv unui grup care propriu-zis este...
Daniela Morari: ... rulează aceleași idei.
Ioana Cozmuţa: ...rulează aceleași idee şi... deci ajungi să descoperi că, stai puțin, domnule, felul cum văd eu lumea, cum o înțeleg, felul cum văd o problemă sau așa...
Realizator: Termenul la modă este universalizare. S-a trecut deja peste globalizare. Pe Elon Musk, de exemplu, l-ai cunoscut?
Ioana Cozmuţa: Nu personal, nu. Am fost în SpaceX, în apropierea lui, dar, să fiu sinceră, nici nu am fost așa interesată să... Probabil că aş fi avut ocazia...
Daniela Morari: /.../ să vezi ceea ce face, ce gândeşte?
Ioana Cozmuţa: Da, da și da, exact, la fel ca şi cu marii poeţi, nu îi citești, dar cumva vrei să-i păstrezi într-o stare ideală...
Realizator: Dar nu pe toţi îi înţelegi. Dar e un geniu, aşa cum susţin mulţi?
Ioana Cozmuţa: Da, deci din punct de vedere tehnologic, eu zic că este un individ extraordinar. De asemenea, motivația lui, și aici revin, de ce producția în orbita pământului este foarte importantă? Deci, la momentul de față, Pământul are niște ecosisteme. La fel când când mergi în spațiu cosmic, da, nu ai o temperatură favorabilă, nu ai oxigen, nu ai umiditate, nu ai un un mod de reciclare, da? Deci de aceea astronauții folosesc costumele.Costumele acestea au ceea ce se numește sisteme de suport al vieții, care îți dau exact ce am spus: temperatură...
Daniela Morari: Microclimatul de care avem nevoie pentru viaţă.
Realizator: Ceea ce vem aici.
Ioana Cozmuţa: Planeta Pământ are aceste ecosisteme de susținere a vieții pe care le-a format în milioane, miliarde de ani, şi deci noi avem pe gratis ecosisteme de susținere a vieții, dar, la momentul de față, dintre cele 24, și Națiunile Unite au făcut un studiu foarte, foarte larg, din aceste 24 de ecosisteme, 17 sunt sub distrugere fantastică. Una din cauzele principale este poluarea din cauza procesului de manufacturing, deci de producţie, de fabricaţi pe Pământ. Folosim foarte multe resurse naturale, apă în principal; în sistemul de răcire. Deci, dacă te gândești că facem circuite integrate care merg în telefon, materiale semiconductoare, wafer ș.a.m.d., deci acestea sunt niște procese care sunt foarte intensive din punct de vedere al utilizării resurselor. În spațiul cosmic, unu la mână, ai acces direct la energie solară, deci nu trebuie s-o mai captez la suprafața pământului. Plus că poți să te joci cu gradientul de temperatură natural. Plus că ai vid cosmic - aici îl folosim din nou, resurse, deci, la la suprafața pământului folosim resurse naturale să creăm un vid artificial. Deci, din foarte multe puncte de vedere a muta producția în spațiu ar avea un impact fantastic în sensul de a ajuta să păstrăm resursele naturale care sunt absolut importante pentru viața pe Pământ.
Realizator: Și când crezi că se va ajunge?
Daniela Morari: Exact.
Ioana Cozmuţa: Deci, vorbeam de stațiile spațiale comerciale, da? Majoritatea au în plan să lanseze următoarele module în 2025-2027, dar acestea nu sunt singurele companii. De exemplu, Varda Space este o companie focalizată pe lansare, operarea unui modul ca o capsulă, deci în capsula aceasta... o folosești pentru un proces de producție și returnarea capsulei cu materialele pe care le produci.
Realizator: Se merge pe o bucățică, practic.
Daniela Morari: Deci meseriile viitorului vor duce generațiile de azi, probabil, care se vor pregăti să muncească în viitor în spațiu... pe orbita Pământului.
Ioana Cozmuţa: Eu zic că foarte multe din ele, da. Deci este absolut posibil și, cum să zic eu, depinde de dedicația fiecăruia de a își aduce imaginația în realitate, pentru că...
Daniela Morari: Deci limita nu mai este cerul.
Ioana Cozmuţa: Nu.
Realizator: Nu? Tot Elon Musk spunea că în 2026-2027 vom merge ca turiști pe Marte sau pe Lună.
Daniela Morari: Deja s-a început.
Ioana Cozmuţa: Se poate, se poate. Deci el, el, de obicei își ține promisiunile. Acuma, în ce condiții o să ajungem nu îmi dau seama.
Daniela Morari: Financiare accesibile oricărui om de pe Pământ.
Ioana Cozmuţa: Da, da, deci, în principiu...
Realizator: Ţi-ar plăcea, ai fi tentată? Nu știu, să te sune Elon Musk să spună: Ioana, vrei să călătorești cu mine în 2026 până pe Marte?
Ioana Cozmuţa: Da.
Realizator: Da,?
Ioana Cozmuţa: Da, dar mi-aș lua un bilet numai dus cu toată familia.
Daniela Morari: Mulțumim mult, Ioana.
Realizator: Mai am câteva curiozități. Aminteam de primul astronaut, cosmonaut - astronaut spuneau americanii, cosmonaut rușii, nu? - Dumitru Prunariu. România ar mai putea avea un al doilea la un moment dat?
Ioana Cozmuţa: Eu zic că da, sigur, absolut, mai ales că acuma deci există deschidere și pe partea de astronauţi, cosmonauţi comerciali, care să zboare...
Realizator: Fac un curs ceva mai lung, o specializare și...
Ioana Cozmuţa: Deci asta am observat, că, totuși, antrenamentul pe care tradițional îl au și astronauții și cosmonauții, care este de lungă durată și foarte, foarte serios nu este același lucru cu cosmonauții comerciali, să zic, sau astronauții comerciali care, mă rog, deci e mult mai compresat și așa. Dar, din nou, eu zic că e foarte interesant. Mie ce mi-ar plăcea mai mult, cel mai mult este de fapt să ajung în orbita Pământului, pentru că /imageria/, deci, partea vizuală este mult mai puternică atunci când te uiți din orbita Pământului înapoi la Pământ, pentru că ai o diversitate de culoare, o dinamică, care se perindă în fața ochilor la o viteză extraordinară, cel puțin asta descriu astronauții, pe când dacă te duci pe Lună sau pe Marte este mai mult un, cum să zic eu, un spațiu, dacă ți-l imaginez și te uiți la poze și da, și deci de asemenea, astronauții sau cosmonauții ce au zis dinainte, deci sunt, sunt mult mai distante, sunt mult mai aride, peisaje mult mai aride. Dar partea de impact într-adevăr este când zbori în orbita Pământului și te uiți înapoi la planeta de origine și îți dai seama ce chestie unică și fantastică și ce responsabilitate avem ca și indivizi pentru planeta aceasta, indiferent în ce țară suntem sau locuim, până la urmă suntem cetățeni globali.
Realizator: Suntem, într-adevăr, /.../ spațial, da. Ştii, îți aminteşti și de geometria în spațiu, știi, doar uniii dintre noi, să zicem...
Daniela Morari: Noi, cei care am fost în tabăra de matematică, exact.
Realizator: ... reuşeau să rezolve problemele. Dar o ultimă curiozitate apropo de ce se scrie și ce se vehiculează acum în Statele Unite ale Americii, cu foarte multe imagini care apar, cu nave spațiale extraterestre, crezi că există alte ființe decât noi, oamenii? Marțieni, extratereștrii, ET, cum...
Ioana Cozmuţa: Deci eu aici disec întrebarea asta în mai multe întrebări. Unu la mână, este o diferență fantastică între a întreba dacă există viață sau dacă există viață inteligentă.
Realizator: Partea a doua.
Ioana Cozmuţa: Viață sigur că există. Da. Viață inteligentă e foarte greu de spus, pentru că, în principiu, cam toate evidențele pe care le avem pot fi explicate într-un mod sau altul de activități umane. Deci eu personal nu știu să fie evidențe care să nu poate să fie explicate de știință sau de activitatea umană. Asta nu înseamnă că, deci, unu la mână, nu sunt specialist în domeniu, așa că nu m-am uitat la setul de date ș.a.m.d. Plus că setul de date care este făcut public nu este un set curat. Deci cineva trebuie să se uite să spună: uite, asta este originea, așa a fost recoltat, este corect sau nu este corect, nu? Deci analiza în sine eu nu știu pe nimeni s-o fi făcut într-un mod public și deschis și conform standardelor înalte de analiză științifică.
Daniela Morari: Deci să înțelegem că acele teorii conspiraționiste care spun cum că ar exista niște urme de viață extraterestră pe pământ, păstrate, ascunse de noi muritorii de rând nu sunt adevărate. Eu nu știu să fie. Dar asta este părerea mea.
Realizator: Rămânem în stand-by pentru o eventuală întâlnire cu ei. Vă mulțumesc amândurora, repet, două băimărence care s-au regăsit în studioul "Matinalului" după foarte multă vreme, nu o să mai spun eu perioada.
Daniela Morari: Mulțumim, Cătălin! Pentru întâlnire.
Ioana Cozmuţa: Mulțumesc foarte mult.
Realizator: Vă mai așteptăm și, evident, când aveți posibilitatea de a ajunge... Ajungeți des prin țară?
Ioana Cozmuţa: De obicei încerc să vină o dată pe an cel puțin, da.
Realizator: O dată pe an. Ioana Cosmuţa, cercetător, savant; Daniela Morari, colega mea; noi, realizatori. Ioana-Ioana, încă o dată cu mulțumiri și așa, pe final, meritați și o dedicație. Cred că veți recunoaște imediat piesa. Kelly Family, atât vă spun, iar întâlnirea cu extratereștrii, or exista, n-or exista, noi îi așteptăm.
-: Îi așteptăm la o petrecere./avladucu

Avansul tehnologiei, tot mai prezent în viaţa de zi cu zi
Ştiinţă & Tehnologie 14 Decembrie 2024, 14:23

Avansul tehnologiei, tot mai prezent în viaţa de zi cu zi

Cele mai importante companii din domeniul IT investesc sume de ordinul miliardelor de dolari în dezvoltarea mediului online.

Avansul tehnologiei, tot mai prezent în viaţa de zi cu zi
În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic
Ştiinţă & Tehnologie 10 Decembrie 2024, 19:01

În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic

Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat la RRA că majoritatea nu au niciun efect pentru că există sisteme...

În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic
Probă de Drum - Mazda CX-80 PHEV
Ştiinţă & Tehnologie 09 Decembrie 2024, 11:45

Probă de Drum - Mazda CX-80 PHEV

Mazda CX-80, noul SUV de talie mare al producătorului din Hiroshima, a intrat pe piață cu ambiția de a redefini segmentul...

Probă de Drum - Mazda CX-80 PHEV
Dacia Duster. Maşina anului 2025 în România
Ştiinţă & Tehnologie 04 Decembrie 2024, 17:06

Dacia Duster. Maşina anului 2025 în România

Dacia Duster a fost desemnată „Masina Anului 2025 în România", în urma votului acordat de juriul Asociaţiei Presei Auto din...

Dacia Duster. Maşina anului 2025 în România
Ford lansează Puma Gen-E, primul automobil electric produs în România
Ştiinţă & Tehnologie 03 Decembrie 2024, 13:45

Ford lansează Puma Gen-E, primul automobil electric produs în România

Noua mașină poate fi deja comandată în România, dar şi în multe alte ţări.

Ford lansează Puma Gen-E, primul automobil electric produs în România
AUTO – PREMIERĂ MONDIALĂ la CRAIOVA
Ştiinţă & Tehnologie 03 Decembrie 2024, 12:25

AUTO – PREMIERĂ MONDIALĂ la CRAIOVA

Compania Ford Otosan a lansat modelul Puma Gen-E, primul automobil electric 100%, de serie, fabricat în ţara noastră, la...

AUTO – PREMIERĂ MONDIALĂ la CRAIOVA
Primul tratament pentru crizele de astm
Ştiinţă & Tehnologie 29 Noiembrie 2024, 10:31

Primul tratament pentru crizele de astm

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit primul tratament pentru crizele de astm, din ultimii 50 de ani.

Primul tratament pentru crizele de astm
Proba de drum - BMW 120d
Ştiinţă & Tehnologie 24 Noiembrie 2024, 07:08

Proba de drum - BMW 120d

BMW seria 1 este una dintre cele mai bune mașini compacte premium de pe piață. Un BMW mai mic, dar cu ambiții mari. E ca acel...

Proba de drum - BMW 120d