Întărirea sistemelor informatice, "prioritate a CE"
În fiecare zi mai bine de un milion de atacuri au loc şi peste 150.000 de calculatoare sunt afectate de viruşi. Comisia Europeană spune că numărul este în creştere.
Articol de Adrian Cristea, 07 Februarie 2013, 19:36
Comisia Europeană a lansat joi o strategie care ar urma să întărească sistemele informatice ale Uniunii şi să reducă numărul infracţiunilor comise pe internet.
Mai bine de un milion de atacuri au loc în fiecare zi şi peste 150.000 de calculatoare sunt afectate în fiecare zi de viruşi.
Numărul acestora este în creştere - spun specialiştii comisiei, care atrag atenţia că pagubele provocate de infracţiunile online provoacă pagube de sute de miliarde de euro anual.
Strategia lansată joi urmăreşte o mai bună colaborare la nivel european şi internaţional, în care să se implice atât instituţii naţionale, cât şi companii dezvoltatoare de sisteme de siguranţă pe internet.
Întărirea sistemelor informatice, reducerea drastică a infracţiunilor, dezvoltarea de noi tehnologii, dar şi de politici internaţionale coerente sunt priorităţile strategiei lansate astăzi de Comisia Europeană.
Coordonarea între instituţiile civile şi militare, dar şi între autorităţile naţionale şi companiile implicate în domeniu sunt soluţii care ar putea diminua fenomenul infracţiunilor comise pe internet.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, iniţiatoarea strategiei, alături de comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, şi vicepreşedintele însărcinat cu agenda digitală, Neelie Kroes, avertizează că infracţiunile informatice capătă o amploare tot mai mare.
"Ştim cu toţii ce avantaje uriaşe a adus internetul în vieţile oamenilor în toată lumea, dar ştim şi că acesta poate fi uneori periculos.
"Atacuri asupra guvernelor şi organizaţiilor internaţionale au devenit o realitate zilnică, şi aş mai vrea să atrag atenţia mai ales asupra nevoii de a ne proteja copiii în faţa abuzurilor, inacceptabile în mediul virtual, ca şi în viaţa de zi cu zi", a declarat Catherine Ashton.
Trei sferturi dintre cetăţenii Uniunii cred că riscul să fie victimele unui atac pe internet a crescut - a atras atenţia şi comisarul pentru afaceri externe, Cecilia Malmstrom.
Un european din zece, deja atacat
Un european din zece a fost deja atacat.
Acest lucru va face ca oamenii să aibă din ce în ce mai puţină încredere în tranzacţiile pe internet.
"Tocmai am citit un raport despre cum să comanzi un atac pe internet, să închiriezi un hacker. Erau şi costuri.
"Activităţi diferite costă, desigur, diferit. Dacă vrei să spargi contul de Facebook al cuiva, trebuie să plăteşti 130 de dolari.
"Dacă vrei doar să intri în telefonul lui, te costă mai puţin. Dacă vrem să fim credibili în eforturile noastre, ne trebuie legislaţie mai bună, mai multe resurse şi cooperare mai strânsă. Am avansat destul, dar mai avem multe de făcut", a precizat Cecilia Malmstrom.
Concluzia discursurilor de astăzi ale reprezentanţilor Comisiei este că, pentru a lupta împotriva infracţiunilor pe internet, care nu ţin cont de graniţele statelor, toate statele membre trebuie să se implice activ în strategia de combatere a fenomenului.