„Încă nu avem un tratament” fără efecte secundare #coronavirus
Doctorul în epidemiologie genetică Ramona Dumitrescu despre dezvoltarea de tratamente împotriva coronavirus în SUA.
24 Aprilie 2020, 06:24
Cercetătorii din Statele Unite caută nu numai un vaccin împotriva coronavirusului, ci şi o posibilitate cât mai eficientă de tratament.
Am întrebat-o pe doctorul în epidemiologie genetică Ramona Dumitrescu de la Institutele Naționale de Sănătate ale Statelor Unite dacă există vreun progres în ce privește dezvoltarea de tratamente împotriva coronavirus.
Ramona Dumitrescu: Sunt, practic, în cercetare două tipuri de tratamente, şi anume tratamente antivirale, deci împotriva coronavirus, şi tratamente care încearcă să stimuleze sau să întărească sistemul imunitar. Chiar acum câteva zile, am văzut publicat un raport al unor experţi din diferite agenţii federale, instituţii academice, cât şi organizații profesionale legat de recomandările pentru aceste opţiuni de tratamente, care sunt disponibile.
Un lucru aş vrea să menţionez este faptul că din păcate nu s-a dovedit să existe vreun tratament fără niciun efect secundar şi care să fie efectiv pentru tratarea acestei infecţii cu coronavirus, dar sunt rezultate promiţătoare legat de anumite tratamente antivirale, în special cu medicamentul Remdesivir, care este sub clinical trial, nu s-a recomandat folosirea lui decât în cazuri speciale, cu anumite aprobări, tratament antiviral, dar acest raport a recomandat împotriva folosirii medicamentului care a fost recomandat, inclusiv de către Casa Albă, hidroxiclorochina împoreună cu antibioticul azitromicină. Acesta a fost recomandat înainte, dar datorită toxicităţilor asociate cu aceste două medicamente, acest raport sugerează să nu se mai administreze.
Reporter: În ce punct al pandemiei ne-am afla acum în Statele Unite?
Ramona Dumitrescu: Din păcate, sunt zone diferite în America, unde numărul de cazuri în continuare cresc - unul dintre astfel de exemple este chiar Washington DC - şi, de asemenea, numărul de decese continuă să crească. De exemplu, în Washington DC numărul de cazuri, de decese în ultima zi a fost numărul cel mai mare înregistrat.
Reporter: Asta înseamnă, oare, că am ajuns la vârful pandemiei în Washington DC?
Ramona Dumitrescu: Este foarte greu de spus . Cum s-a preconizat iniţial, 11 aprilie sau săptămâna care va urma după 15 aprilie, deci săptămâna aceasta, ar fi vârful epidemiei. Să sperăm că, într-adevăr, curba exponenţială va merge în jos şi vom continua ca numărul de cazuri şi mai ales numărul de decese să scadă.
Reporter: Cât de mari sunt riscurile pentru statele care încep să redeschidă, de revenire a infecţiilor?
Ramona Dumitrescu: Riscul continuă să existe. Acum câteva zile, Casa Albă, în colaborare cu Centrul pentru Controlul de Boli Infecţioase, a elaborat un plan în trei faze, cum această deschidere a economiei să se desfăşoare. Statele care vor începe să deschidă economia curând vor fi nevoite să urmărească aceste trei faze, în care distanţarea socială să se menţină, numărul de oameni care se adună într-un singur loc să rămână mic şi apoi să crească exponenţial. Fiecare din aceste trei faze vor trebui urmărite ca să minimalizăm riscul, pentru că riscul continuă să existe atâta vreme cât nu există o modalitate de terapie sau un vaccin pe piaţă.