În România se dezbate siguranţa spaţiului cibernetic
Reprezentantul NATO Erik Breidlid a menţionat că Alianţa şi-a conturat politica pentru apărarea spaţiului cibernetic, inclusă în conceptul strategic al NATO.
Articol de Radu Dobriţoiu, 02 Iunie 2010, 14:41
Cu ocazia primei dezbateri din ţara noastră pe tema securităţii spaţiului cibernetic, reprezentantul NATO Erik Breidlid a menţionat că Alianţa şi-a conturat politica pentru apărarea spaţiului cibernetic, inclusă în conceptul strategic al NATO.
Noul concept strategic al NATO acordă un rol important securităţii spaţiului cibernetic după atacul informatic asupra Estoniei din 2007 şi mai ales după summitul Alianţei de la Bucureşti din 2008, când s-a decis adoptarea unei politici clare în domeniul apărării informatice.
Din cele precizate de către Erik Breidlid, reprezentantul NATO la seminarul de la Bucureşti, Alianţa doar de curând şi-a descoperit vulnerabilităţile în spaţiul cibernetic şi a decis coordonarea eforturilor statelor membre:
"Una dintre măsurile luate de NATO este înfiinţarea unor echipe de reacţie rapidă de apărare cibernetică, pentru a-i sprijini pe aliaţi şi pe parteneri în situaţia unor atacuri informatice. Aceste echipe sunt operaţionale şi au fost deja în acţiune", a declarat Erik Breidlid.
SRI este principala structură naţională ce coordonează apărarea spaţiului cibernetic.
Directorul serviciului, George Cristian Maior, a menţionat că au fost prevenite deja atacuri informatice la infrastructura critică a României.
"Avem buni specialişti, avem o bună cercetare a spaţiului virtual. Cunoaştem foarte bine sursele unor atacuri care vin spre infrastructura critică a României - multe şi prevenim de fapt. Lumea nu ştie acest lucru şi e normal să nu ştie, din moment ce lucrurile sunt sub un anumit control" a declarat George Cristian Maior.
Pentru postului nostru de radio George Cristian Maior a declarat că securitatea informatică a fost o temă importantă abordată în timpul recentei vizite la Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite.
"Am discutat această chestiune şi cu directorul CIA. Este pe agenda noastră de cooperare ca un punct foarte important. Facem schimb de expertiză, de informaţii - lucrurile sunt într-o evoluţie calitativă", a mai spus George Cristian Maior.