În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic
Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat la RRA că majoritatea nu au niciun efect pentru că există sisteme performante de securitate
Articol de Radiojurnal, 10 Decembrie 2024, 19:01
În țara noastră au loc cel puțin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic, iar în medie, o dată pe lună, se petrece un incident major cauzat de un astfel de atac, a spus astăzi la RRA ministrul digitalizării, Bogdan Ivan.
El a adăugat că majoritatea acestor fraude nu au niciun efect pentru că autoritățile și companiile au sisteme performante de securitate, dar este nevoie de o mai mare atenție din partea populației.
În județul Vaslui, spre exemplu, rata infracționalității online a crescut îngrijorător, iar polițiștii desfășoară acțiuni de prevenire, după cum transmite corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Darie.
Reprezentații Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui atrag atenția asupra faptului că în ultima perioadă a crescut în județ numărul sesizărilor în privința infracțiunilor comise în mediul online cu aproape 36 de procente.
Dan Pelin, comisar șef, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui: Acest fenomen infracțional îmbracă multiple forme, de la atacurile cibernetice prin intermediul programelor de tip malware până la fraudele cu mijloace de plată electronice, înșelăciunile prin intermediul platformelor online sau exploatarea sexuală a minorilor pe internet.
În acest sens, polițiștii derulează în această perioadă o activitate susținută de prevenire, inclusiv prin informarea în școli, parohii și evenimente publice, tocmai pentru ca oamenii să fie mai vigilenți și mai bine informați atunci când sunt prezenți în mediul online.
Dan Pelin, comisar șef: Ne-am dori ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multe persoane și în felul acesta acestea pot fi precaute în a comunica datele cardului când efectuează diferite tranzacții. Deci, important este să nu devină victime, să fie foarte precaute în ceea ce privește activitatea în mediul online.
Polițiștii recomandă cetățenilor să nu dea niciodată datele personale sau datele conturilor bancare persoanelor necunoscute, indiferent de cât de atractive ar putea părea ofertele venite din partea acestora.
Un utilizator care consideră că a fost victima unei fraude online poate raporta incidentul la numărul de urgenţă 1911 al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.