Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În aşteptarea vaccinurilor...

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford necesită un ''studiu suplimentar''.

În aşteptarea vaccinurilor...
Foto: ksi.uk.com.

Articol de Florin Lepădatu, 26 Noiembrie 2020, 20:35

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford necesită un ''studiu suplimentar'', a declarat joi directorul general al grupului farmaceutic, Pascal Soriot, după criticile privind rezultatele anunţate ale testelor clinice, relatează France Presse.

''Acum, că am găsit ceea ce pare a fi o mai bună eficacitate, trebuie să o validăm, aşadar trebuie să facem un studiu suplimentar'', a declarat Pascal Soriot într-un interviu acordat Bloomberg.

Rezultatele acestui nou studiu internaţional ar putea fi obţinute mai rapid, ''întrucât ştim că eficacitatea este ridicată şi vom avea deci nevoie de un număr mai mic de pacienţi'', a explicat acesta.

El a susţinut că aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea vaccinului de către organismele de reglementare europene şi britanice, dar autorizarea din partea autorităţilor americane au putea să ia mai mult timp.

Conform rezultatelor preliminare ale testelor clinice efectuate în Regatul Unit şi Brazilia, AstraZeneca a anunţat luni că eficacitatea vaccinului său este de 70%, în medie.

Însă în spatele acestei medii se ascund mari discrepanţe între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii cărora le-a fost administrată mai întâi o jumătate de doză şi apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de numai 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult, şi anume cu două doze complete la o lună distanţă între ele.

Deşi administrarea unei jumătăţi de doză s-a datorat unei erori, ceea ce explică folosirea acestui protocol de vaccinare numai pentru 3.000 de voluntari, rezultatele par să arate că această primă schemă de vaccinare antrenează un răspuns imunitar mai bun, dar respectiva eroare şi dimensiunea grupului au stârnit critici.

Mai mult, grupul căruia i-a fost administrată jumătatea de doză era limitat la vârsta de 55 de ani, fiind excluse persoanele din categoriile de vârstă cele mai vulnerabile.

Prin urmare, noul studiu va avea ca obiectiv evaluarea eficacităţii vaccinului în doze mai reduse.

Deşi pare deocamdată mai puţin promiţător decât vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech sau de Moderna, vaccinul AstraZeneca are totuşi avantajul unei tehnologii mai tradiţionale, ceea ce-l face mai puţin costisitor şi mai uşor de stocat, întrucât poate fi conservat în frigidere şi nu la temperaturi mult sub zero grade.

AstraZeneca a anunţat luni că va avansa rapid în fabricarea a circa 3 miliarde de doze care să fie disponibile în anul 2021, în timp ce Pfizer/BioNTech are ca obiectiv producţia a 1,3 miliarde de doze până la finele anului viitor.

Vaccinurile ambelor companii ar urma să fie administrate în două doze, cu a doua doză la 28 de zile după prima, relatează Agerpres.

Etichete : exclusiv online vaccin
Ştiinţă & Tehnologie 18 Martie 2025, 14:42

Romanian Digital Day

Eveniment din Parlamentul European este organizat de vicepreședintele legislativului comunitar, Victor Negrescu.

Romanian Digital Day
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2025, 10:30

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic

Construit pe platforma vărului XC 40 de la Volvo, Starray mizează pe un benzinar de 1,5 litri și 172 de Cai Putere. Cum se...

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic
Ştiinţă & Tehnologie 14 Martie 2025, 21:49

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România

Unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din Europa și un pionier în electrificare, Ford Otosan a...

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România
Ştiinţă & Tehnologie 27 Februarie 2025, 15:40

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională

Din toamnă, universitatea craioveană va forma ofiţeri medici şi subofiţeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu...

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională
Ştiinţă & Tehnologie 18 Februarie 2025, 12:09

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa

Ford Ranger a semnat un nou record pe piaţa camionetelor auto din Europa. De 10 ani este cel mai vândut model din segment.

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa
Ştiinţă & Tehnologie 17 Februarie 2025, 20:47

Lynk & CO 02 a lansat primul său auto electric în Europa

Primul gând te duce la orele de chimie, dar modelul companiei chineze este 02, al doilea după apariția hibridului lansat anul...

Lynk & CO 02 a lansat primul său auto electric în Europa
Ştiinţă & Tehnologie 08 Februarie 2025, 10:34

Inteligența artificială: Europa riscă să rămână în urma Statelor Unite și Chinei

Parisul va găzdui numeroase evenimente menite să consolideze acțiunea internațională pentru dezvoltarea inteligenței...

Inteligența artificială: Europa riscă să rămână în urma Statelor Unite și Chinei
Ştiinţă & Tehnologie 03 Februarie 2025, 18:49

Legi pentru evitarea dezinformării și a manipulării prin social media

Au venit în Parlament reprezentanţii instituțiilor care se ocupă de digitalizare, securitate cibernetică și activitate online.

Legi pentru evitarea dezinformării și a manipulării prin social media