Imprimantele 3D ar putea reface procesul de producţie în SUA
Digitalizarea producţiei în SUA ar putea creşte competitivitatea la nivel global a procesului de fabricaţie şi numărul locurilor de muncă.
Articol de Beatrice Brăileanu, 11 Iulie 2012, 17:30
O companie mică numită ExOne, situată la aproximativ 20 km de Pittsburgh, produce o nouă generaţie de piese industriale din oţel inoxidabil, numai cu ajutorul unor imprimante 3D, informează USA Today.
Imprimantele răspândesc meticulos sute sau mii de straturi de metal sub formă de pulbere pe o pânză până când formează forme tridimensionale.
Maşinile arată şi funcţionează ca imprimantele de documente.
Ele funcţionează nesupravegheate şi din când în când un operator adaugă pulbere, programează design-ul unei noi piese într-un computer prin câteva clickuri de mouse sau scoate din imprimantă obiectul finit.
În trecut, producţia era bazată pe îmbinarea mai multor piese prin înşurubare sau sudare.
Acum, obiectele sunt proiectate pe computer, apoi "scoase" de imprimanta 3D, iar produsele rezultate sunt adesea prea complexe ca să poată fi reproduse de o fabrică tradiţională.
Aceasta este cea mai recentă revoluţie industrială, una care ar putea creşte competitivitatea la nivel global a procesul de fabricaţie şi numărul locurilor de muncă în SUA.
Aşa cum tehnologia digitală a transformat muzica, cărţile şi televiziunea, este gata să reinventeze acum şi procesul de producţie.
În timp ce imprimantele 3D folosite în industrie au preţuri ridicate, kiturile destinate producţiei de obiecte la scară mică pot fi achiziţionate la preţuri de aproximativ 2.000 de dolari.
Astăzi, zeci de mii de persoane folosesc această tehnologie pentru a concepe şi crea obiecte şi piese de schimb.
Obiectele create variază de la cele utile, precum vaze, suporturi de periuţe de dinţi, jocuri, până la veritabile opere de artă, bijuterii sau chiar instrumente muzicale.
Forţă de muncă "mai ieftină"
Din moment ce doar câţiva angajaţi rulează zeci de imprimante faţă de mai multe sute sau mii de muncitori în fabricile tradiţionale, unii experţi spun că tehnologia poate neutraliza avantajul forţei de muncă ieftină pe care o au ţări precum China şi India faţă de SUA.
Capacitatea imprimantelor 3D de a se adapta rapid produselor noi lansate este de aşteptat să accelereze tendinţa producătorilor de a aduce unele producţii înapoi în SUA.
"Noua tehnologie devine foarte competitivă cu tot ce se poate obţine în China", spune Scott Pavel, director executiv al asociaţiei producătorilor americani.
Consumatorii se vor adapta fără dificultate la noua epocă a produselor mai bune, livrate în timp-record.
În timp ce imprimarea 3D poate însemna mai puţine locuri de muncă în domeniul producţiei din SUA pe termen scurt, pe termen lung, un număr tot mai mare de fabrici probabil se vor muta în SUA ducând la o creştere netă a ocupării forţei de muncă.
Cu acest scop în minte, guvernul federal a cheltuit 45 milioane dolari pentru a ajuta la finanţarea unui institut de fabricaţie aditiv, care va dezvolta inovaţii pentru industria înfloritoare şi o va aduce în prim plan pe piaţa mondială.