Iceberg uriaș, desprins din zona Groenlandei
O întindere de gheaţă de aproximativ 260 de kilometri pătraţi s-a desprins din gheţarul Petermann situat în Groenlanda, fiind cel mai important eveniment de acest gen din ultimii 50 de ani.
Articol de Răzvan Stancu, 07 August 2010, 15:54
O uriaşă bucată de gheaţă ce măsoară aproximativ 260 de kilometri pătraţi, s-a rupt dintr-un gheţar din Groenlanda, potrivit unor cercetători americani citaţi de BBC.
Bucata uriaşă s-a separat de gheţarul Petermann, pe coasta de nord-vest a Groenlandei.
Acesta este cel mai important eveniment de acest gen din ultimii 50 de ani, a declarat profesorul Andreas Muenchow de la Universitatea din Delaware.
Bucata de gheaţă poate rămâne în acest loc peste iarnă sau poate migra în apele dintre Canada şi Groenlanda.
Navigația poate fi afectată
În cazul în care aisbergul se mută către sud, el poate afecta navigaţia maritimă din zonă, a spus profesorul Muencow.
Încă de anul trecut au fost observate crăpături în gheţarul Petermann, fiind de aşteptat să se desprindă un iceberg în curând.
Gheţarul este situat la aproximativ la 1000 de km sud de Polul Nord.
Un cercetător canadian a detectat desprinderea acestei bucăţi încă de joi în timp ce studia imagini satelit de la NASA, în care se observa cum gheţarul Petermann pierduse o porțiune importantă.
Primele şase luni ale anului 2010 au deţinut recordul absolut de căldură, însă nu este sigur că acest iceberg s-a desprins din această cauză, a mai afirmat profesorul Andreas Muenchow.
Mii de bucăţi de gheaţă se desprind anual din gheţarii din Groenlanda însă nu sunt atât de mari ca aceasta.