Google îl omagiază pe părintele informaticii
Google şi-a modificat, sâmbătă, logoul pentru a-l omagia pe savantul britanic Alan Turing, considerat părintele informaticii moderne, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani.
Articol de Beatrice Brăileanu, 23 Iunie 2012, 14:40
Comunitatea ştiinţifică internaţională sărbătoreşte, sâmbătă, centenarul naşterii părintelui informaticii moderne, britanicul Alan Turing, savantul care a reuşit, printre altele, să descifreze codurile secrete naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Mediafax.
Noul logo al motorului de căutare Google este o reprezentare a "dispozitivului Turing", un sistem care a stat la baza informaticii moderne.
Acest dispozitiv citea o serie de cifre "unu" şi "zero" de pe o bandă, care descria sarcina ce trebuia îndeplinită.
Sâmbătă, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea savantului britanic, numeroase oraşe vor organiza conferinţe şi expoziţii pentru a aduce un omagiu operei ştiinţifice a lui Alan Turing, considerat un Einstein al matematicii, dar care a fost persecutat în timpul vieţii pentru că a fost homosexual.
"Alan Turing este, fără îndoială, singura persoană care a avut contribuţii majore, ce au schimbat faţa lumii, în cele mai fine trei tipuri de inteligenţă: umană, artificială şi militară", afirmau editorii revistei Nature într-un editorial recent.
Alan Turing "a salvat vieţile a milioane de oameni"
Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligenţei artificiale şi a descifrat codurile folosite de armata germană, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat vieţile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei războiului, şi a fost foarte aproape de a rezolva o enigmă biologică care îi pasionează şi în zilele noastre pe oamenii de ştiinţă.
În 1936, Alan Turing, care anunţase că vrea să "construiască un creier", a publicat un articol în care a descris "maşina universală Turing".
El a fost astfel primul om de ştiinţă care dorea să creeze programe pentru o maşină, sub forma unor date, care îi permiteau acesteia să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp, aşa cum o fac computerele din zilele noastre.
Atunci când maşina lui a fost construită efectiv de alţi savanţi în 1950, prima versiune a modelului Automatic Computing Engine (ACE) creat de Alan Turing era cel mai rapid calculator din lume.
"Inventarea computerului a fost o contribuţie atât de uriaşă, încât astăzi pare bizar să cauţi o alta care să fie mai mare. Însă presupun că reuşita lui în ceea ce priveşte decriptarea codurilor naziste a avut un impact încă şi mai mare asupra lumii", a declarat Jack Copeland, un cercetător în matematică, care a scris multe cărţi despre Alan Turing.
Pentru marele public, cea mai mare reuşită a lui Turing rămâne într-adevăr "spargerea" codurilor folosite de maşina Enigma utilizată de submarinele germane din Atlanticul de Nord pentru a comunica între ele.
Anumiţi istorici consideră că această realizare de geniu a grăbit căderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere încă un an sau doi.
După Al Doilea Război Mondial, Alan Turing a explorat domeniul inteligenţei artificiale, definindu-i criteriile logice, aflate încă în vigoare şi în zilele noastre, concepând celebrul "test Turing", care se bazează pe capacitatea unei maşini de a susţine o conversaţie.
Altfel zis, un computer este cu adevărat inteligent doar atunci când oamenii nu vor mai putea să facă diferenţa între răspunsurile oferite de maşină şi cele oferite de o fiinţă umană.
Pasionat de biologie, el şi-a folosit talentele sale de matematician şi în domeniul morfogenezei, încercând să descifreze motivul pentru care animalele şi plantele dezvoltă anumite modele în ceea ce priveşte forma sau culoarea - precum dungile zebrelor sau petele vacilor de lapte, teorii care îi preocupă încă şi în zilele noastre pe oamenii de ştiinţă.
Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.