Google, acuzat de furt de date private în Coreea de Sud
Poliţia sud-coreeană afirmă că deţine probe privind colectarea ilegală de date private de către compania Google prin programul Street View, în Coreea de Sud.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Ianuarie 2011, 13:14
Poliţia sud-coreeană afirmă că deţine probe privind colectarea ilegală de date private de către compania Google pentru programul Street View, în Coreea de Sud, potrivit presei locale citate de AFP.
Datele stocate de către programul Street View care înmagazinează şi fotografii cu diferite străzi şi clădiri din mai multe ţări, între care şi Coreea de Sud, conţin şi date personale salvate ilegal prin intermediul reţelelor WiFi nesecurizate, se arată într-o declaraţie a poliţiei sud coreene.
"Am găsit note şi conţinutul unor e-mail-uri, dar şi mesaje schimbate între serviciile de mesagerie instantanee prin reţeaua Wifi", a declarat un oficial din cadrul poliţiei, citat de Yonhap.
În cadrul anchetei, angajaţi ai Google din Coreea de Sud şi Statele Unite, au declarat că nu ştiu ce s-a colectat.
În luna august a anului 2010, poliţia sud coreeană a percheziţionat sediul Google din Seul şi a confiscat mai multe hard-uri, într-o serie de verificări privind modul în care gigantul american a colectat datele folosite în programul "Street View".
În luna mai a aceluiaşi an, Google a recunoscut faptul că maşinile folosite în cadrul programului Street View au colectat în mod accidental informaţii personale ale utilizatorilor de calculatoare care foloseau reţele wireless nesecurizate, datorită unei secvenţe de cod experimentală folosită de echipamentele maşinilor.
Programul Google StreetView a fost lansat în 2007 şi furnizează vederi panoramice tridimensionale ale străzilor, facilitând utilizatorilor să se deplaseze virtual.
Acest program însă a determina proteste din partea multor ţări, Elveţia, SUA, Japonia, Italia, Canada, Anglia, Franţa, Spania şi China care au dat în judecată compania Google pentru încălcarea confidenţialităţii datelor personale.
Google şi-a cerut scuze, în mai multe rânduri, pentru această colectare de date private, dar autorităţile din aproximativ zece ţări au deschis anchete.