Facebook, aproape de tranzacţionarea la bursă
Reţeaua de socializare Facebook intenţionează să pună pe piaţă titluri în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, spune că banii vor fi destinaţi îmbunătăţirii serviciilor.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 Februarie 2012, 09:59
Reţeaua de socializare Facebook a depus, miercuri, dosarul de listare la Bursă.
Reţeaua care are aproximativ 845 de milioane de utilizatori nu a raportat data prevăzută a tranzacţiei.
Acţiunea companiei americane se anunţă a fi cel mai important eveniment financiar al anului pentru pieţele bursiere, compania făcând cunoscut că intenţionează să strângă de pe piaţă circa cinci miliarde de dolari.
Listarea Facebook ar urma să depăşească cu mult operaţiunea Google din 2004, când gigantul american a înregistrat acţiuni de 1,67 miliarde de dolari.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat într-o scrisoare adresată investitorilor care a însoţit dosarul că "nu am construit servicii pentru a câştiga bani, am câştigat bani pentru a construi servicii mai bune".
La aproape opt ani de la lansarea reţelei de socializare, într-o cameră de cămin a Universităţii Harvard, Facebook înregistrează o cifră de afaceri anuală de 3,71 de miliarde de dolari pentru 2011. Câştigurile au fost de 668 milioane de dolari.
Facebook nu a indicat în dosarul înaintat autorităţilor bursiere numărul de acţiuni pe care intenţionează să le vândă sau preţul lor.
Dacă Facebook ar fi o ţară, ar fi a treia ca mărime din lume după China şi India
Reţeaua de socializare Facebook are 845 milioane de utilizatori activi, dintre care jumătate se conectează cel puţin o dată pe zi.
Având în vedere aceste date, dacă reţeaua ar fi o ţară, ea ar fi a treia ca mărime din lume după China şi India.
Potrivit AFP, 55 % dintre internauţi utilizează Facebook. Potrivit cifrelor furnizate de ComScore, actualizate în octombrie, un minut din şapte petrecute online în lume este consacrat reţelei Facebook.
Facebook este ''numărul unu'' dintre site-urile comunitare în aproape toate ţările, cu rare excepţii, inclusiv Rusia, unde este devansat de Odnoklassniki şi VKontakte, şi China, unde este interzis, site-ul evocând ''dificultăţi juridice şi reglementare substanţiale''.
În octombrie, el era devansat în Japonia, Coreea de Sud, Vietnam şi Polonia, potrivit ComScore.
Trei dintre cei patru fondatori ai Facebook sunt miliardari, începând cu patronul său, Mark Zuckenberg, cu o avere de 17, 5 miliarde de dolari, potrivit clasamentului revistei Forbes în 2011, apoi Dustin Moscovitz, cu 3,5 miliarde de dolari, şi Eduardo Saverin, cu 2 miliarde de dolari.
Sean Parker, fondatorul Napster şi unul dintre primii mentori ai lui Zuckerberg, are o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari, graţie cotei-părţi deţinute la Facebook.
Peste 425 milioane de utilizatori de telefonie mobilă s-au conectat la Facebook în decembrie 2011 de pe telefoane mobile.
Utilizatorii reţelei Facebook au în medie 130 de ''prieteni''. Site-ul afirmă că găzduieşte peste 100 miliarde de relaţii de prietenie.
Pagina cea mai populară a site-ului este cea unde reţeaua însăşi comunică cu utilizatorii săi, fiind urmărită de 60,2 milioane de fani. Ea devansează pagina unui site de poker, care are 56,6 milioane de fani, pe cea a rapper-ului Eminem cu 52 milioane de fani şi pe cea a site-ului video YouTube, cu 51,3 milioane de fani.
Facebook, care avea 3.200 de angajaţi la 31 decembrie 2011, prevede angajarea altor câteva mii în acest an.
Site-ul este accesibil în 70 de limbi şi are birouri şi centre de date în peste 20 de ţări.