Expediţia RO-CRES, pe malul lacului Baikal
Expediţia RO-CRES în care Radio România Actualităţi este partener media a ajuns pe malul lacului Baikal-Siberia.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 26 Iunie 2018, 08:50
Expediţia RO-CRES în care Radio România Actualităţi este partener media a ajuns pe malul lacului Baikal-Siberia.
Conform jurnalului de expediţie - http://rocres.ccbjb.ro/jurnalul-expeditiei, aici este întâlnită unica focă din lume ce trăieşte exclusiv în ape dulci.
Potrivit cercetătorilor, cu o suprafaţă de 23.000 km³, lacul este cel mai adânc lac de pe glob, cu 1.637 metri până la fund. „Pentru a ajunge la lac, membri expediţiei au plecat duminică, dis de dimineaţă, din Irkurtsk, îndreptându-se spre munţii Altai, ce separă Rusia de Mongolia.
Marginea drumului spre Baikal este presărată, din loc în loc, cu ruşi (sau rusoaice) care vând mănunchiuri de mesteacăn, pin sau chiar exoticul eucalipt. Nu, nu sunt pentru a bate soţul când vine beat acasă ci, ne spune Mariana, pentru a te bate pe spate atunci când mergi la saună. Sau a te bate altcineva pe spate. Asta dacă eşti şi tu un şef cât de mic.
Tot pe marginea drumului mai găseşti cunoscuta leurdă, de pe la noi, utilizată la salate, ciorbe şi alte mâncăruri şi răşină de pin siberian, căruia localnici îi spun cedru. De culoare roşiatică, răşina e folosită pe post de gumă de mestecat, de spune Nataşa”, scrie în jurnalul de călătorie jurnalistul Sebastian Olaru, membru în echipa de călătorie ştiinţifică.
Echipa a preluat probe de apă pentru efectuarea de analize în România, iar apoi a avut şansa de a vedea şi o focă de Baikal. În cele din urmă, echipa a ajuns la Ulan Ude, în republica Buriată unde, potrivit jurnalului de călătorie http://rocres.ccbjb.ro/jurnalul-expeditiei, oamenii sunt turci străvechi „mongolizaţi” şi budisti vajrayana tibetani.