Eclipsă totală de Lună
LIVE: Cea mai lungă eclipsă de Lună din secolul 21, cu o durată totală de 102 minute, va putea fi observată în această seară.
Articol de Radiojurnal, 27 Iulie 2018, 18:56
Cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol se va produce în această seară. Acest spectacol astronomic rar va putea fi urmărit cu ochiul liber în Europa, Africa, Asia şi Australia. Fenomenul nu va fi vizibil din America de Nord şi în cea mai mare parte a Oceanului Pacific.
Eclipsa de Lună va putea fi văzută şi în România, dacă cerul va fi senin. Intrarea în umbră începe la ora 21şi 24 de minute, iar de la ora 22:29, Luna va fi total acoperită de umbra Pământului, timp de 103 minute.
Fenomenul poartă numele de "Lună sângerie", pentru că lumina solară trece prin atmosfera terestră şi devine roşie, la fel ca în cazul apusurilor de Soare - au explicat specialiştii.
Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123
LIVE VIDEO: Eclipsa de lună.
Eclipsa poate fi vazută și la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi
Membrii Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi invită gălăţenii la eclipsa totală de lună, fenomen ce va putea fi urmărit în această seartă de pe terasa Observatorului Astronomic, transmite corespondentul RRA, AMria Măndiță.
Intrarea în Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi va fi posibilă începând cu ora 19.30, pe intrarea dinspre punctul de Trecere Bac, vizitatorii putând rămâne în instituţie până la ora 1.30.
Pentru o taxă de 3 lei, vizitatorii vor putea urmări o conferinţă ştiinţifică despre eclipsa totală de lună, eveniment care va avea loc în sala auditorium a instituţiei, în intervalul orar 20.00 şi 21.30, după care va urma perioada observaţiilor astronomice de pe teresa Observatorului Astronomic.
Aici se găsesc diverse instrumente optice profesionale pentru observaţii astronomice, majoritatea achiziţionate în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de jumătate de milion de euro, proiect implementat de Consiliul Judeţean Galaţi.
Printre instrumente se află şi un telescop cu acoperiş retractabil, aparat ce poate fi dirijat prin comandă pe computer şi care poate transmite, în timp real, imaginile pe un ecran TV al Observatorului sau pe internet.
Eclipsa totală de Lună din această seară va avea loc în următoarele momente: intrarea Lunii în penumbră - 20,14, începutul eclipsei parţiale - 21,24, începutul eclipsei totale - 22,30, faza maximă - 23,21, sfârşitul eclipsei totale - 0,13, sfârşitul eclipsei parţiale - 1,19, ieşirea lunii din penumbră - 2,28.
Eclipsa mai poate fi observată din următoarele zone de pe glob: America de Sud, Oceanul Atlantic, Europa, Africa, Asia, Oceanul Indian şi Antarctica. Din România, eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul eclipsei producându-se la ora 23,21 de minute (ora de vară).
Tot în această noapte planeta Marte se află la opoziţie, moment în care planeta se va observa toată noaptea în condiţii foarte bune.
Dacă vremea nu va fi favorabilă, observaţiile astronomice vor fi anulate, mai anunţă reprezentanţii Astroclubului "Călin Popovici".