De ce câinele înțelege destul de bine ceea ce spunem
Rezultatele arată că creierul câinelui procesează limbajul ierarhic, la fel precum creierul uman.
Articol de RADOR, 01 Septembrie 2020, 11:00
Oamenii și prietenii lor patrupezi procesează cuvintele în creier într-un mod similar.
Principiul din spatele acestui proces al creierului este mai vechi decât limba.
Când o persoană primește un compliment, regiunile creierului mai primitive, subcorticale, reacționează la intonația celor spuse și a conținutului lor emoțional.
Abia atunci intră în joc cortexul auditiv, mult mai tânăr în cadrul cortexului cerebral, care decodifică sensul învățat al cuvintelor.
În 2016, oamenii de știință au descoperit că și creierul câinilor procesează, de asemenea separat, intonația și semnificația cuvintelor adresate lor.
Diferența este că în cazul câinilor emisfera dreaptă este responsabilă de acest lucru, în timp ce la om este cea stângă.
Cu toate acestea, un lucru a rămas un mister până acum: creierele câinilor parcurg aceleași etape de procesare precum creierele umane atunci când aud laude?
„Este o întrebare importantă, deoarece câinii sunt practic o specie fără cuvinte care răspunde totuși corect la cuvintele noastre”, spune Attila Andics, neurolog la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta și coautor al unui studiu anterior, cât și al celui actual, publicat în revista Scientific Reports.
Studiile realizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) au arătat că același sistem de procesare a limbajului este folosit și de creierul câinilor, preluând informații din ceea ce spunem și din felul în care spunem.
Câinii recunosc semnificația unor comenzi precum „Șezi!”, dar înțeleg și tonul de bază al vocii și, ca urmare, sensul aferent unor cuvintelor pe care nici măcar nu le cunosc.
De exemplu, atunci când câinii sunt lăudați cu voce tare, vor știi că li se transmite ceva pozitiv.
„Studierea asemănărilor și diferențelor în procesarea limbajului între creierul câinilor și cel al oamenilor poate fi foarte utilă în înțelegerea etapelor care au condus la evoluția diferitelor limbi în timpul evoluției”, a declarat directorul studiului, Anna Gábor.
„Creierul uman procesează limbajul în mod ierarhic, mai întâi intonațiile la niveluri inferioare, apoi semnificațiile cuvintelor la niveluri superioare. De această dată am folosit o tehnică specială pentru a afla dacă aceste ierarhii în procesarea limbajului există și la câini. Am măsurat modul în care activitatea creierului câinelui a scăzut ca răspuns la stimuli repetitivi. În timpul scanării creierului, am repetat uneori cuvinte, alteori intonații”, explică Gábor.
Rezultatele arată că creierul câinelui procesează limbajul ierarhic, la fel precum creierul uman: intonația a fost evaluată în principal în regiunile subcorticale, în timp ce cuvintele familiare au fost evaluate în regiunile corticale ale creierului.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că patrupezii mai în vârstă distingeau mai puține cuvinte decât câinii mai tineri.
„Deși alcătuirea limbajului uman este unică în multe feluri, acest studiu a găsit asemănări interesante între noi și o specie inerent fără cuvinte. Cu toate acestea, similitudinea nu înseamnă că acest model de procesare ierarhică a stat la baza dezvoltării limbajului. În schimb, ierarhia stabilită în funcție de intonație și de procesarea sensurilor cuvintelor reflectă un principiu mai general, nespecific limbii”, conchide neurologul Attila Andics.
https://www.derstandard.at/ (traducerea RADOR)
(RS)