Coronavirusul pare să cedeze la umiditate ridicată și la soare
Coronavirusul pare să cedeze la umiditate ridicată și în urma expunerii la soare, afirmă un oficial american.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Aprilie 2020, 06:42
Coronavirusul pare să cedeze mai rapid când este expus la soare, căldură și umiditate, a declarat un oficial american joi, indicând că pandemia ar putea să devină mai puțin contagioasă în lunile de vară.
Cercetătorii din cadrul guvernului american au determinat că virusul supraviețuiește cel mai bine în incinte și în condiții uscate și își pierde din putere când temperatura și umiditatea cresc și, în mod special, când este expus la lumina soarelui, a declarat William Bryan, directorul interimar al Directoratului pentru Tehnologie și Știință din cadrul Departamentului Securității Interne din SUA.
"Virusul moare mai repede expus direct la soare", a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă.
Descoperirile ar putea întări speranțele că acest coronavirus va imita comportamentul altor infecții respiratorii, precum virusul influenza, care, în mod obișnuit, sunt mult mai puțin contagioase în sezoanele calde.
Coronavirusul s-a dovedit însă a fi letal în zone cu climă caldă, precum Singapore, ceea ce ridică semne mari de întrebare legat de impactul pe care îl au factorii de mediu.
Președintele Donald Trump a declarat că aceste descoperiri ar trebui interpretate cu prudență.
"Sper ca oamenii să se bucure de soare și, dacă acesta are un impact, e minunat", a afirmat liderul american.
Pe suprafețe neporoase, cum ar fi oțelul inoxidabil, virusului îi trebuie 18 ore pentru a pierde jumătate din putere în întuneric și mediu cu umiditate scăzută, a precizat Bryan.
În mediu cu umiditate ridicată, acea perioada de viață se reduce la șase ore, iar când virusul este expus la umiditate mare și lumină solară, jumătate din perioada de supraviețuire a virusului se reduce la două minute, a mai precizat Bryan.
Oamenii de știință au constatat efecte similare la coronavirusul suspendat în aer - simulând tusea sau strănutul care răspândește adesea infecția.
Într-o încăpere întunecată, virusul își menține puterea timp de o oră, însă expus la razele soarelui, își pierde jumătate din putere în 90 de secunde, relatează Reuters.