Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cooperarea ruso-americană funcţionează pe orbita Pământului

NASA, agenţia de profil a Statelor Unite, a încetat relaţiile cu partenerii ruşi, cu excepţia ISS. Măsura face parte din sancţiunile impuse Rusiei în urma intervenţiei din Crimeea

Staţia Spaţială Internaţională. Foto: arhivă.

11 Aprilie 2014, 20:25

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit vineri cu astronauţii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională(ISS), în ajunul Zilei internaţionale a cosmonauticii.

Staţia este singurul loc în care mai funcţionează cooperarea spaţială ruso-americană, după ce NASA, agenţia de profil a Statelor Unite, a încetat relaţiile cu partenerii ruşi.

Măsura face parte din sistemul de sancţiuni impuse Rusiei în urma intervenţiei din Crimeea.

La bordul staţiei se află acum trei ruşi, doi americani şi un japonez, ultimul echipaj fiind lansat pe 25 martie, în plină criză ruso-americană.

Vineri, în ajunul Zilei Cosmonauticii, în cadrul unui duplex video cu staţia spaţială, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat echipajul internaţional cu ocazia împlinirii mâine a 53 de ani de la zborul lui Iuri Gagarin, primul zbor al omului în spaţiul cosmic.

Tot vineri, directorul adjunct al Agenţiei Spaţiale Ruse Roscosmos, Serghei Soloviov, a declarat că, în realitate, conducerile celor două agenţii - Roscosmos şi NASA - au rămas mereu în contact şi că decizia de a îngheţa cooperarea cu Rusia nu a adus prejudicii niciuneia dintre părţi şi de asemenea că, în urmă cu câteva zile, NASA a anunţat că îşi maleabilizează poziţia.

Agenţia Spaţială Americană şi-a dat avizul pentru participarea reprezentanţilor săi la reuniunea Comitetului internaţional pentru cercetări spaţiale COSPAR.

Cooperare şi în cadrul unor proiecte comerciale

Cooperarea ruso-americană continuă şi în cadrul unor proiecte comerciale.

Vineri urma să aibă loc lansarea rachetei americane purtătoare Atlas V, echipată cu motoare ruseşti RD-180, proiectate special pentru această rachetă, până în prezent fiind efectuate 50 de lansări reuşite din tot atâtea posibile.

Într-un interviu publicat în cotidianul guvernamental "Rossiiskaia Gazeta", directorul uzinei producătoare, "Energomaş", Vladimir Solnţev, a declarat că interesele companiilor ruseşti în acest sector sunt legate mai strâns ca niciodată de cele ale companiilor din Statele Unite, Europa şi alte ţări.

El s-a declarat convins că marile puteri înţeleg perfect imposibilitatea recurgerii la sancţiuni în domeniul tehnologiilor spaţiale, pentru că aceasta ar arunca cu decenii în urmă toate aceste ţări şi ar afecta ireparabil întreaga civilizaţie umană.

Uniunea Europeană, de altfel - a afirmat Serghei Soloviov -, şi-a confirmat dorinţa de a continua cooperea cu Rusia în domeniul spaţial, şi nu se pune problema - a subliniat el - ca europenii să îngheţe aceste relaţii.

Ştiinţă & Tehnologie 29 Decembrie 2024, 16:27

Directiva UE privind încărcătorul comun de tip USB-C a intrat în vigoare

Excepţie fac laptopurile, pentru care termenul de aplicare este anul 2026.

Directiva UE privind încărcătorul comun de tip USB-C a intrat în vigoare
Ştiinţă & Tehnologie 24 Decembrie 2024, 14:29

Probă de Drum - Geely Coolray

Auzisem de chinezăriile care invadaseră piaţa europeană. Aşa că nu m-am mirat să descopăr că Geely Coolray s-a numărat...

Probă de Drum - Geely Coolray
Ştiinţă & Tehnologie 21 Decembrie 2024, 13:58

Probă de drum - Renault Rafale E-Tech full-hybrid

În plină expansiune a modelelor chinezești, Renault răspunde cu un autoturism premium cu alură de SUV-coupé, care se bazează...

Probă de drum - Renault Rafale E-Tech full-hybrid
Ştiinţă & Tehnologie 16 Decembrie 2024, 10:10

Probă de Drum – Citroen C3

Constructorul francez Citroën a reînnoit în acest an un best-seller pe piața europeană, vândut în peste 1,5 milioane de...

Probă de Drum – Citroen C3
Ştiinţă & Tehnologie 14 Decembrie 2024, 14:23

Avansul tehnologiei, tot mai prezent în viaţa de zi cu zi

Cele mai importante companii din domeniul IT investesc sume de ordinul miliardelor de dolari în dezvoltarea mediului online.

Avansul tehnologiei, tot mai prezent în viaţa de zi cu zi
Ştiinţă & Tehnologie 10 Decembrie 2024, 19:01

În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic

Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat la RRA că majoritatea nu au niciun efect pentru că există sisteme...

În România au loc cel puţin 25.000 de atacuri cibernetice zilnic
Ştiinţă & Tehnologie 09 Decembrie 2024, 11:45

Probă de Drum - Mazda CX-80 PHEV

Mazda CX-80, noul SUV de talie mare al producătorului din Hiroshima, a intrat pe piață cu ambiția de a redefini segmentul...

Probă de Drum - Mazda CX-80 PHEV
Ştiinţă & Tehnologie 04 Decembrie 2024, 17:06

Dacia Duster. Maşina anului 2025 în România

Dacia Duster a fost desemnată „Masina Anului 2025 în România", în urma votului acordat de juriul Asociaţiei Presei Auto din...

Dacia Duster. Maşina anului 2025 în România