Consumul de cafea ar putea preveni o formă de cancer
Femeile care beau cel puţin patru ceşti cu cafea pe zi ar putea fi mai puţin expuse riscului de dezvoltare a cancerului la mucoasa uterului, arată un grup de cercetători citat de Reuters.
23 Noiembrie 2011, 11:31
Un studiu realizat pe 67 de mii de asistente din Statele Unite a scos la iveală faptul că femeile care beau patru ceşti de cafea pe zi sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii cu cancer endometrial decât femeile care beau mai puţin de o ceaşcă pe zi.
Cercetătorii nu pot spune cu exactitate dacă riscul scăzut de apariţie a afecţiunii în rândul consumatoarelor frecvente de cafea este determinat într-adevăr de cafea.
"Ar fi prematur să le recomadăm femeilor să bea cafea pentru a reduce riscul apariţiei cancerului endometrial", a declarat coordonatorul echipei de cercetători.
Riscul apariţiei cancerului endometrial la femeile tinere, băutoare de cafea sau nu, este destul de redus, notează Reuters.
Dintre femeile cu vârste de peste 26 de ani care au participat la studiu, doar 1% au fost diagnosticate cu această boală.
Cercetătorii susţin însă că este nevoie de studii adiţionale pentru a stabili cu exactitate efectele cafelei asupra dezvoltării cancerului endometrial.
Ei au adăugat că riscul apariţiei bolii la băutoarele de cafea este şi mai redus în cazul nefumătoarelor.
Potrivit Asociaţiei americane pentru studiul cancerului, femeile din Statele Unite prezintă un risc de dezvoltare al cancerului endometrial de 40%.
Pentru a preveni apariţia bolii, specialiştii recomadă femeilor o dietă sănătoasă şi sport.
Doctorii au atras atenţia că apariţia cancerului la femei este strâns legată de obezitate.
Cancerul endometrial reprezintă creşterea rapidă şi necontrolată a celulelor endometriale care căptuşesc uterul.
Cauzele apariţiei bolii sunt necunoscute.