Conferința de Securitate Cibernetică a Mării Negre
Evenimentul se desfășoară sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 18 Iunie 2024, 18:35
Conferința de Securitate Cibernetică a Mării Negre, ediția a VIII-a, are loc zilele acestea la Universitatea Maritimă din Constanța.
Este un eveniment care reunește experți din domeniul securității cibernetice din România și din străinătate, dar și factori de decizie, lideri ai industriei și cadre universitare.
Evenimentul din acest an se desfășoară sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare.
Securitatea cibernetică a devenit cu atât mai importantă cu cât România se află într-o zonă sensibilă, la granița conflictului din Ucraina, care a afectat lanțurile logistice, dar și utilizarea unor sisteme de navigație, generând probleme legate de schimbul de informații și mesaje.
Lucrările conferinței s-au desfășurat pe două paneluri: "Parteneriate publice-private în securitatea cibernetică" și "Noi abordări europene, în contextul mediului de securitate cibernetică".
Gabriel Raicu, rectorul Universității Maritime din Constanța: În postura noastră de universitate maritimă adresăm tot lanțul care poate fi afectat de problemele de securitate cibernetică - de la problemele de la bordul navei, de la problemele din zona portuară, de la problemele generate de componentele lanțului logistic. Evenimentele sunt create pentru a crește starea de pregătire, formare, conștientizare în ceea ce înseamnă securitatea cibernetică, de a expune noi abordări, noi tehnologii în zona securității cibernetice, noi abordări în ceea ce privește politicile de securitate cibernetică.
Evenimentul din acest an, intitulat "Sinergii de securitate cibernetică într-o lume digitalizată", pune accent pe coordonarea dintre sectoarele public și privat, zonele de apărare și civile, diverse industrii, mediul academic și întreaga societate.