Cercetătorii de la CERN, aproape de "particula lui Dumnezeu"
Un cercetător de la CERN a afirmat că se aşteaptă să vadă săptămâna viitoare "prima bucaţică" din elementul care ne ajută să înţelegem de ce au particulele masă.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Decembrie 2011, 09:34
Un om de ştiinţă de la laboratorul de fizică a particulelor de la CERN a declarat pentru BBC că se aşteaptă să vadă "prima bucăţică" din bosonul Higgs săptămâna viitoare.
Declaraţia vine ca urmare a încheierii căutărilor privind misterioasa particulă fundamentală.
Dacă se va descoperi această particulă ea va reprezenta o piatră de temelie pentru echipa de la accelatorul de particule construit de Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN).
Accelatorul de particule de la graniţa dintre Franţa şi Elveţia a fost construit având ca prim obiectiv descoperirea bosonul Higgs, numită şi "particula lui Dumnezeu".
Bosonul Higgs este dificil de definit dar existenţa sa ne ajută să înţelegem de ce au particulele masă.
Marţea viitoare, două echipe separate de cercetători de la CERN vor prezenta ultimele date privind coliziunile din cadrul programului.
Un purtător de cuvânt a declarat pentru BBC că numai anul acesta au fost analizate rămăşiţele a peste 350 de trilioane de ciocniri rezultând doar 10 particule candidate pentru a fi bosonul Higgs.
Cele două echipe lucrează separat folosind două detectoare numite ATLAS şi CMS şi care utilizează tehnologii diferite.
Cercetătorii se aşteaptă ca bosonul Higgs să aibe o masă cuprinsă între 120 şi 125 GeV, în condiţiile în care masa unui proton este de un GeV.
Prin ciocnirea particulelor cu antiparticule pot fi generate energii de valori foarte ridicate.
În urma acestor interacţiuni rezultă produşi secundari ai dezintegrărilor subatomice, care pot reprezenta indicii ale faptului că poate fi creat un boson Higgs.
Bosonul Higgs este ultima particulă prezisă de Modelul Standard al particulelor elementare, care nu a fost încă observat experimental.
Modelul Standard este de peste patru decenii cea mai precisă teorie, necontrazisă de niciun experiment şi ale cărei predicţii au fost toate confirmate de experimentele realizate ulterior.
În luna septembrie cercetătorii de la CERN au declarat că potrivit unor teste "unii neutroni" "par să fi depăşit viteza luminii", după ce aceştia au ajuns mai devreme cu mai puţin de o fracţiune de secundă la locul prestabilit.
Video: Vezi ce este bosonul Higgs.