Cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017
Prima detectare a coliziunii dintre două stele neutronice este cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017.
Articol de Radiojurnal, 31 Decembrie 2017, 10:58
Prima detectare a coliziunii dintre două stele neutronice - care a provocat o uriaşă explozie care a călătorit în timp şi spaţiu, de la 130 de milioane de ani lumină - este considerată ca fiind cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017.
Potrivit specialiştilor de la prestigioasa revistă Science, explozia - observată în data 17 august în acest an -, a confirmat câteva modele astrofizice cheie, a arătat modul în care se formează unele elemente grele, precum aurul, platina, uraniul sau mercurul şi a testat teoria generală a relativităţii aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum:
-: Pentru prima dată astronomii au putut observa coliziunea dintre două stele neutronice, unul dintre cele mai violente fenomene din Cosmos. Suntem martorii unei spectaculoase explozii care conține răspunsuri pentru unele dintre cele mai vechi mistere din Univers și deschide o nouă eră în astronomie.
Realizator: Revista Science face anual o listă a celor mai importante descoperiri ştiinţifice. Pe lista anului 2017 au mai fost incluse, între altele: o terapie de succes aplicată pe copii suferind de atrofie musculară spinală, folosirea unor celule modificate genetic pentru ţintirea şi eliminarea unor tumori sau descoperirea unei noi specii de urangutani.