British Petroleum a început astuparea puţului din Golful Mexic
Operaţiunea, care urmăreşte astuparea definitivă a puţului petrolier, presupune pomparea unei compoziţii nămoloase în interiorul acestuia cu o presiune mai mare decât aceea cu care petrolul iese.
Articol de Bogdan Mihai, 04 August 2010, 09:31
Compania British Petroleum (BP) a început o operaţiune îndelung aşteptată, cunoscută drept "static kill", pentru a astupa definitiv fisura puţului petrolier din Golful Mexic, potrivit BBC.
Această operaţiune presupune pomparea unei compoziţii nămoloase în puţul petrolier, cu o presiune mai mare decât aceea cu care petrolul iese afară.
După încheierea acestei proceduri, care ar putea dura aproximativ două zile şi jumătate, capacul puţului petrolier va putea fi cimentat.
În paralel, British Petroleum lucrează la finalizarea unui "puţ ajutător", aflat în prezent la 30 de metri depărtare de puţul avariat.
BP intenţionează să foreze două puţuri prin care să intersecteze conducta iniţială exact deasupra zăcământului de petrol. Prin cele două puţuri se va pompa un lichid cu densitate mare, apoi ciment pentru a opri scurgerea. Sursă: bp.com |
Reprezentanţii BP au declarat că cele două elemente se vor intersecta între 11 şi 15 august, moment în care prin puţul ajutător va putea fi pompat ciment pe fundul celui avariat, printr-o procedură denumită "bottom kill".
Deversări record
Guvernul american estimează că 4.9 millioane de barili de petrol s-au scurs în Golful Mexic până la acoperirea fisurii în luna iulie, fiind captaţi numai 800.000 de barili.
Rezultatele noilor evaluări a scurgerilor de petrol sunt mai mari decât estimările anterioare.
Video:
Cifrele vor fi cruciale în calcularea pagubelor produse şi în stabilirea despăgubirilor ce urmează a fi plătite de British Petroleum.
Deversările de petrol provocate de scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon sunt mai mari decât tragedia produsă în Golful Mexic în 1979, când 3.3 milioane de barili de petrol au ajuns în apă.
Doar deversarea intenţionată a aproximativ opt milioane de barili de către trupele irakiene în timpul războiului din Golf, în 1991, a reprezentat o catastrofă ecologică mai importantă în ultimele decenii.
Săptămâna trecută British Petroleum a raportat o pierdere de 17 miliarde de dolari provocată de dezastrul ecologic, în condiţiiile în care a constituit provizioane în valoare de 32 de miliarde de dolari pentru acoperirea pagubelor.