British Library digitalizează 40 de milioane de pagini de ziar
Arhiva Bibliotecii Naţionale a Regatului Unit, cea mai cuprinzătoare din lume, cu o vechime de trei secole, va fi supusă unui proces de digitalizare care va dura zece ani.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Mai 2010, 19:53
Biblioteca Naţională a Regatului Unit (British Library) a demarat un proiect cu durată de zece ani, al cărui scop este de a face 40 de milioane de pagini de ziar din arhiva sa, accesibile pe Internet.
Arhiva, care este cea mai cuprinzătoare din lume, are o vechime de trei secole.
Un editor se va ocupa de digitizare, iar cercetătorii vor putea să citească ziarele fără a se mai deplasa până la bibliotecă.
Materialul digital va fi disponibil gratuit utilizatorilor la sediul bibliotecii, o taxă urmând a fi percepută pentru accesările efectuate în afara bibliotecii.
Arhiva British Library conţine aproximativ 750 de milioane de pagini de ziare, incluzând 52 000 de titluri locale, regionale, naţionale şi internaţionale.
Peste zece ani, proiectul le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a accesa online articole despre evenimente internaţionale, precum războaiele Crimeei şi Boer sau mişcarea "sufragetelor".
Pagini scrise în anii recensământului din perioada 1841-1911 vor fi, de asemenea, disponibile online.
Editorul care se ocupă de proiect a anunţat că intenţionează să finalizeze digitalizarea a mai mult de patru milioane de pagini în primii doi ani.
"Ziarele istorice sunt o resursă nepreţuită pentru istorici, cercetători, studenţi şi mulţi alţii, aducând evenimente trecute şi persoane la viaţă cu mare rapiditate şi detalii bogate.
"Prin realizarea acestor pagini digitale vom transforma un proces de cercetare care anterior presupunea derularea fiecărei pagini de microfilm sau print.
"Tehnica va contribui ca arhivele ziarelor să rămână relevante pentru o nouă generaţie de cercetători, obisnuiti sa acceseze informaţiile de care au nevoie mai degrabă prin intermediul unui laptop decât prin prezenţa într-o locaţie fizică", a declarat Lynne Brindley, director executiv al British Library.
"Digitalizarea va însemna că cei care nu aveau anterior acces la aceste resurse fizice vor putea acum să le acceseze de oriunde oricând.
"Acest proces va oferi, de asemenea, o perspectivă unică asupra evenimentelor majore şi perioadelor cheie de interes istoric", a declarat Chris van der Kuyl, directorul executiv al companiei care se va ocupa de digitalizare.
Exemplarele tipărite ale paginilor vor fi mutate la Boston Spa, West Yorkshire.
O copie digitală a materialelor scanate va fi păstrată, de asemenea, în colecţia bibliotecii naţionale.