Beidou, "primul GPS chinezesc"
Sistemul de geopoziţionare lansat de China devine al patrulea după cele lansate de Rusia (Glonass), Uniunea Europeană (Galileo) şi SUA (GPS).
Articol de Răzvan Stancu, 27 Decembrie 2011, 11:32
Agenţia de presă China Nouă a dezvăluit marţi, primele detalii despre sistemul chinezesc de navigaţie şi poziţionare prin satelit, informează AFP.
Acest sistem este creat pentru a reduce dependenţa acestei ţări de tehnologiile străine a fost lansat, dar rămâne totuşi limitat geografic.
Sistemul de navigaţie şi poziţionare denumit Beidou după numele unei constelaţii din Ursa Mare, acoperă teritoriul Chinei şi regiunile învecinate, precizează agenţia China Nouă.
Pentru anul 2012, China intenţionează să lanseze un număr de şase sateliţi pentru a mări suprafaţa acoperită de acest sistem şi în toată zona Asia-Pacific.
Primul satelit din sistemul Beidou a fost lansat în aprilie 2007 iar până în prezent autorităţile chineze nu au precizat numărul total al acestora.
Sistemul complet Beidou va număra 35 de sateliţi, care vor avea la bază o tehnologie integral chineză şi vor furniza o serie de informaţii despre cartografie, pescuit, transporturi, meteo şi telecomunicaţii.
China a început să lucreze la propriul ei sistem în anul 2000, pentru a putea să renunţe treptat la sistemul american Global Positionning System (GPS), la Galileo - proiectul pentru navigaţie prin satelit lansat de Uniunea Europeană - şi la sistemul rusesc Global Navigation Satellite System (GLONASS).
Proiectul Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană (circa 5 miliarde de euro pentru prima parte a constelaţiei de sateliţi) şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Sistemul american GPS dispune de 24 de sateliţi, situaţi la o altitudine de 20.200 de km, Galileo ar urma să alinieze 30 de sateliţi, la o altitudine de circa 23.600 de km.