Bebeluşul medicament din Franţa
În Franţa s-a născut un bebeluş conceput în vitro care va dona celule stem fraţilor săi, bolnavi de o maladie genetică extrem de gravă.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 09 Februarie 2011, 13:51
În Franţa s-a născut primul "bebeluş medicament". Acesta a fost conceput prin fertilizare in vitro, după un pre-implant ce a permis selecţia embrionilor.
Medicii s-au asigurat că bebeluşul este imun la grava maladie genetică de care suferă copiii naturali ai familiei, dar şi că este un donator perfect compatibil pentru fraţii lui mai mari.
Aceştia suferă de beta-thalasemia, o maladie genetică extrem de gravă care provoacă invaliditate.
Umut-Talha, care în turcă înseamnă "speranţa noastră", a văzut lumina zilei pe 26 ianuarie la spitalul din Clamart, o mică localitate din regiunea pariziană.
Bogat în celule-şuşă, sângele din cordonul ombilical care îl lega pe Umut-Talha de mama sa a fost recoltat la naştere. Celulele vor fi ulterior folosite pentru o grefă fie la fratele, fie la sora lui.
Referitor la moralitatea acestui gen de acţiune, geneticianul Alex Kahn a explicat că toţi copiii care vin pe lume sunt, pe de o parte, doriţi pentru ceea ce sunt, dar fac şi obiectul unui proiect - de a deveni un frate sau o soră unui copil deja existent, de a transmite mai departe un nume, o avere sau un titlu.
El a adăugat că un copil este o finalitate în sine, dar şi obiectul unei dorinţe. În acest caz, pe lângă ideea de a mai avea un copil, există şi proiectul ca el să ajute la vindecarea fratelui sau surorii lui.
"Bebeluşi-medicament" s-au mai născut în lume. Prima dată în Statele Unite, acum peste zece ani, dar şi în Belgia, în 2005, şi în Spania, în 2008.
Pentru Franţa, această practică este o premieră, ea fiind posibilă graţie unei legi de bioetică din 2004 şi a decretelor de punere a ei în aplicare, apărute la finele lui 2006.