Atacurile informatice, "tot mai importante într-un război"
Specialişti în informatică încearcă, într-un laborator secret NATO, să prevadă evoluţia conflictelor într-o lume care depinde tot mai mult de Internet.
26 Aprilie 2010, 11:30
Cei mai buni specialişti în informatică încearcă, într-un laborator NATO, să prevadă evoluţia conflictelor într-o lume care depinde tot mai mult de Internet, relatează AFP.
Experţii avertizează că atacurile cibernetice vor face parte mai mult ca sigur din viitoarele războaie.
Unitatea foarte sofisticată, numită de NATO Centrul Cooperativ de Excelenţă în Apărarea Cibernetică (CCDCOE, Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence), are sediul la Tallinn, capitala Estoniei, ţară cunoscută şi sub numele de 'E-Stonia' datorită dezvoltării unice în lume la nivel naţional a tehnologiilor legate de spaţiul virtual.
"Am avansat în spaţiul cibernetic mai mult decât şi-a putut imagina domeniul science-fiction", a declarat Ilmar Tamm, un colonel eston, comandantul acestei unităţi.
Grupul de experţi îşi are sediul într-un imobil din 1905, care a adăpostit experţi militari în comunicaţii din timpurile telegrafului şi a porumbeilor voiajori.
"Securitatea cibernetică, apărarea cibernetică şi ofensiva cibernetică există, sunt o realitate", a declarat ministrul eston al Apărării, Jaak Aaviksoo.
Estonia, membră a NATO din 2004, a avut o experienţă neplăcută în 2007. Micul stat baltic cu 1,3 milioane de locuitori, unul din cele mai informatizate din lume, a fost supus unui masiv atac cibernetic, ce a paralizat timp de mai multe zile site-urile administraţiilor centrale şi locale şi ale companiilor.
Atacul a avut loc după deplasarea din centrul Tallinnului a unui monument controversat, dedicat gloriei Armatei Roşii, ridicat după cel de al Doilea Război Mondial.