A fost descoperită o planetă cu doi sori
Telescopul Kepler a descoperit o planetă care orbitează în jurul a doi sori, aflată la aproximativ 200 de ani lumină de Pământ. Planeta Kepler-16b este un gigant nelocuibil cu gaze reci, asemănător planetei Saturn.
Articol de Răzvan Stancu, 16 Septembrie 2011, 11:26
O planetă care orbitează în jurul a doi sori, prima de acest fel confirmată, a fost descoperită de telescopul Kepler, a anunţat Agenţia Spaţială Americană NASA, citată de BBC.
Aceasta seamănă cu planeta Tatooine din filmul "Războiul stelelor" însă cercetători ştiinţifici afirmă că este puţin probabil ca ea să fie locuită.
Numită Kepler - 16b, se estimează că ea este un gigant nelocuibil cu gaze reci, asemănător planetei Saturn.
Noua planetă descoperită se află la aproximativ 200 de ani lumină de Pământ.
Un fapt remarcabil este că pe planeta Kepler-16b apusul este dublu.
Cei doi sori ai Planetei K-16b sunt mai mici decât Soarele nostru, având 69% şi 20% din masa Soarelui nostru, astfel planeta are şi suprafaţa mai rece.
Planeta înconjoară sorii la fiecare 229 de zile, la o distanţă de 104 milioane de kilometri, cam aceeaşi orbită solară o are şi Venus.
Foto: Planeta Kepler-16b orbitează în jurul a doi sori. Sursa: Reuters.
Telescopul Kepler a fost lansat în anul 2009 şi a costat aproape 600 de milioane de dolari, are ca scop analizarea, a peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui, în constelaţiile Lebăda, Lira şi Calea Lactee.
NASA a denumit acest telescop spaţial în cinstea astronomului german din secolul al XVII-lea, Johannes Kepler.
Astronomul german a descoperit faptul că planetele se învârt în jurul Soarelui pe traseul unor elipse, nu al unor cercuri perfecte.
Un număr de 337 de exoplanete (planete aflate în afara sistemului nostru solar) au fost descoperite în jurul unor stele, începând cu anul 1995.
Toate aceste exoplanete sunt mai mari decât Terra şi nu întrunesc condiţiile pentru întreţinerea vieţii.
Video: Telescopul Kepler a descoperit o planetă care orbitează în jurul a doi sori. Sursa: NASA.