A apărut banana cu coajă comestibilă !
Fermierii japonezi au creat un nou tip de banană a cărei coajă este comestibilă utilizând o tehnică inovatoare de congelare rapidă.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Februarie 2018, 08:08
Fermierii japonezi au creat un nou tip de banană a cărei coajă este comestibilă utilizând o tehnică inovatoare de congelare rapidă, informează The Telegraph.
Banana Mongee, care poate fi mâncată cu tot cu coajă, a fost creată de Setsuzo Tanaka, director de dezvoltare tehnică în cadrul D&T Farm din prefectura Okayama, situată în vestul Japoniei.
Bananele sunt realizate cu ajutorul unei metode ce nu implică utilizarea pesticidelor, numită ''trezire prin îngheţ-dezgheţ'', inspirată din Epoca de Gheaţă, ce presupune menţinerea plantelor la temperaturi de până la minus 60 de grade Celsius urmată de creşterea bruscă a temperaturii până la 26 de grade Celsius.
Procesul declanşează o creştere rapidă ce reduce perioada tipică de doi ani de cultivare a unui banan la circa patru luni.
Rezultatul obţinut este un fruct care, la prima vedere, pare normal însă este mult mai dulce în comparaţie cu o banană cultivată în mod convenţional şi, în plus, coaja sa este 100 % comestibilă.
Fructul nu este uşor de găsit.
Livrările de Mongee - care înseamnă ''incredibil'' în dialectul Okayama - sunt în prezent limitate la loturi mici, de zece banane, comercializate în fiecare săptămână pe plan local, fiecare fruct fiind vândut cu aproximativ 5 dolari.
Japonia nu este străină de invenţii în materie de fructe, în această ţară fiind creaţi pepenii pătraţi - cultivaţi în matriţe pătrate - mult mai uşor de transportat în comparaţie cu cei convenţionali, relatează Agerpres.