90 de milioane de tone de platină au trecut duminică seara pe lângă Terra
Un asteroid despre care se crede că are un nucleu de platină, care valorează 5.400 de miliarde de dolari, a trecut duminică la circa 2,4 milioane de kilometri de Terra.
Articol de Titus Iordan, 20 Iulie 2015, 15:24
Un asteroid despre care se crede că are un nucleu de platină de 90 de milioane de tone, a cărui valoare atinge 5.400 de miliarde de dolari, a trecut duminică seara pe lângă Pământ, scrie Agerpres.
Evenimentul s-a produs la miezul nopţii, ora României, iar corpul ceresc s-a aflat la o distanţă de circa 2,4 milioane de kilometri de Terra.
Trecerea asteroidului a fost transmisă în direct pe site-ul Slooh care conectează telescoapele la internet de la un observator din Insulele Canare.
Mărimea, compoziţia şi orbita acestui asteroid l-au făcut să câştige un loc pe lista scurtă a asteroizilor care ar putea reprezenta o bună destinaţie pentru misiuni miniere robotizate în viitorul apropiat, conform site-ului specializat slooh.com.
Platina este un metal preţios rar găsit pe Pământ şi foarte profitabil.
"Ceea ce face acest asteroid neobişnuit este cantitatea mare de platină care se crede că există în corpul acestuia. Poate că aceasta ar putea fi exploatată într-o zi, nu prea departe în viitor", a declarat astronomul Bob Berman, de la Slooh, care transmite evenimente astronomice.
Primele imagini ale acestui asteroid numit 2011 UW-158 au fost obţinute de Observatorul Arecibo de pe coasta de nord a insulei Puerto Rico marţi, 14 iulie, când asteroidul a trecut la 6,9 milioane de kilometri de Terra, echivalând cu de nouă ori distanţa până la Lună, relatează EFE, citată de Agerpres.
Conform oamenilor de ştiinţă de la observatorul din Puerto Rico, asteroidul are o formă ciudată, ca o nucă fără coajă, cu un diametru de 300 până la 600 de metri.
Ei au stabilit, de asemenea, că asteroidul se roteşte o dată la fiecare 37 minute.
Potrivit Agrepres, care-l citează pe dr Patrick Taylor, de la observatorul Arecibo, acest asteroid va ajunge din nou atât de aproape de Pămând în anul 2018 şi nu este considerat un pericol penru planeta noastră.