Unu, doi, trei ... și pauză! Respirați ușor!
Am discutat și cu alte ocazii despre importanța mișcării fizice în viața noastră și am aflat că în afară de un tonus de invidiat, ea ne mai aduce și un corp sănătos.
01 Februarie 2016, 12:39
Am discutat și cu alte ocazii despre importanța mișcării fizice în viața noastră și am aflat că în afară de un tonus de invidiat, ea ne mai aduce și un corp sănătos. Să nu uităm desigur de minte, căci de la dictonul latinesc încoace ar trebui să ne preocupăm constant de cele două laturi ale noastre ... cea fizică și cea morală. Desigur, nu cred că mai aveți vreo urmă de tăgadă în privința a ce poate să aducă bun sportul în mentalul nostru... Dacă nu sunteți convinși încă de cât de mult vă puteți ameliora starea generală, ați putea să încercați. Este adevărat, nu veți putea constata efecte majore peste noapte, dar nici nu veți putea omite că vă va fi mai bine decât de obicei. Așadar, sportul ne și însănătoșește! Saptamana trecuta am descoperit în rubrica Surse de Sănătate care s-a difuzat la emisiunea Arena Națională ce rol are așa-numita încălzireînainte de a face exerciții fizice mai complexe, dar și că această încălzire trebuie făcută, la rândul ei, gradual, ca intensitate și efort fizic depus. Să nu uităm și de dificultate, care de asemenea, va fi sporită treptat!
Jogging-ul – regele dimineților noastre!
În acest articol, vom descoperi o primă parte din cele câteva exerciții pe care le putem face pe cont propriu. Profesorul de sport Iulian Rontescu ne-a reamintit că pentru o viață sănătoasă, ziua fiecăruia dintre noi ar trebui să înceapă cu minimum 30 de minute de jogging pe zi, iar dacă alegem să facăm alergarea în parc este cu atât mai bine, întrucât aerul curat este prietenul unei respirații corecte și sănătoase! Dacă nu avem, însă, antrenament, pot apărea probleme de respirație, așa că începeți cu alergare ușoară combinată cu porțiuni de mers pentru reglarea gestiunii aerului. Pe măsură ce progresăm, aceste segmente de mers vor fi diminuate. Oricum, nu uitați că exagerarea nu aduce nimic bun! În fond, condiția fizică ne-o construim pentru noi, nu pentru alții și cu atât mai mult pentru a demonstra ceva cuiva.
Flotările sunt pentru cei cu condiție fizică bună!
În casă, de această dată, putem face un set destul de amplu de exerciții, unele dintre ele de încălzire, altele de mobilitate și în sfârșit cea de-a treia categorie – de forță! ”Flotările sunt pentru cei cu condiție fizică bună ” – atrage atenția profesorul de sport Iulian Rontescu. Este motivul pentru care el recomandă ca persoanele fără antrenament să înceapă acest exercițiu la un plan înclinat! Pentru început putem să ne punem mâinile pe perete și să încercăm să ne depărtăm și să ne apropiem repetat de el. Apoi, ne vom sprijini de un scaun, fotoliu – oricum ceva de înălțime mai mică decât a noastră care-i va permite corpului nostru să stea înclinat sub un anumit unghi... și desigur vom face aceleași miscări amintite mai sus. Este foarte important ca plamele să fie la nivelul umerilor, iar trunchiul și picioarele să fie drepte și încordate, ca o scândură. Țineți picioarele depărtate la o distanță echivalentă celei dintre umeri. În această poziție, deci, vom executa îndoirea coatelor și apropierea corpului de suportul de sprijin.
Lucrați-vă și musculatura abdominală!
Profesorul de sport Iulian Rontescu ne amintește că cel mai simplu exercițiu pentru musculatura abdominală este din poziția culcat pe spate, îndoirea genunchilor la piept, apoi întinderea picioarelor la 45 de grade, menținerea lor așa vreo 10 secunde, apoi coborârea ușoară. Nu spune nimeni că ne va fi lesne. Vom simți o durere în abdomen, dar dacă repetăm serii de câte 5 sau 10 cu numărătoare și apoi pauză vom constata că pe parcurs ne va fi din ce în ce mai comod să le facem.