Turneul celor şase naţiuni, gata de start
În primele două meciuri ale Turneului celor şase naţiuni, Franţa va întâlni Italia, iar Scoţia va da piept cu Anglia.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Februarie 2012, 15:19
La trei luni după Cupa Mondială din 2011 din Noua Zeelandă, fanii rugby-ului pot urmări începând de sâmbătă o nouă competiţie majoră, Turneul celor şase naţiuni.
Sâmbătă sunt programate două partide, Franţa - Italia şi Scoţia - Anglia, iar duminică se dispută Irlanda - Ţara Galilor.
Dacă Franţa, Anglia şi Italia au ales să schimbe antrenorul după rezultatele de la Cupa Mondială, celelalte trei naţiuni din Turneul celor şase naţiuni au ales să meargă pe calea continuităţii.
Francezii, favoriţi datorită statutului lor de vicecampioni mondiali, au un calendar mai degrabă abordabil, cu meciuri acasă cu Italia, Irlanda (11 februarie) şi Anglia (11 martie) şi 2 deplasări, în Scoţia (26 februarie) şi în Ţara Galilor (17 martie).
Tradiţionala ciocnire împotriva Angliei oferă o ocazie de revanşă pentru britanici, învinşi (19-12) de francezi în sfertul de finală al Mondialului.
Gazda viitorului Mondial, din 2015, Anglia are mulţi suporteri de mulţumit, odată cu scuzele prezentate, după Cupa Mondială ratată.
Italia este a treia naţiune care a schimbat antrenorul, prin preluarea de către francezul Jacques Brunel, fost adjunct al lui Bernard Laporte la reprezentativa Franţei.
Eliminaţi în pragul sferturilor de finală la Mondiale, italienii şi-au oferit o victimă de renume în Turneul-2011: Franţa.
În schimb, acest Turneu va fi cel al continuităţi pentru naţiunile celte, Ţara Galilor, Irlanda şi Scoţia, care şi-au păstrat antrenorii.
Revelaţia Cupei Mondiale din Noua Zeelandă (locul 3), Ţara Galilor se află în rândul favoritelor, ca în 2008, anul ultimului său Mare Şlem, care a urmat Mondialului-2007.
Irlanda şi Scoţia, care au eşuat din nou în atingerea tabloului final la Antipozi, îşi vor apăra din răsputeri şansele.
Irlandezii vor fi nevoiţi să se lipsească de emblematicul căpitan Brian O'Driscoll, accidentat, simbol al unei tranziţii de generaţii ce vine.
În ce priveşte Scoţia, va trebui să apeleze la jocul său atractiv propus de Edinburgh, prima reprezentantă scoţiană în sferturile de finală ale Cupei Europei după 2004, pentru scăpa de cele 2 ultime locuri la care este abonată din 2007.