Tenisul de masă românesc, în 2018
O retrospectivă succintă a anului, din punct de vedere al performanțelor din tenisul de masă românesc.
Articol de Gabriel Bucur, 24 Decembrie 2018, 16:32
Anul 2018 a adus o revitalizare a tenisului de masă românesc, atât la feminin, cât și la masculin. Un calendar plin, cu mai multe performanțe sportive decât dezamăgiri, este clar, la care se adaugă una dintre cele mai complexe provocări, respectiv organizarea Campionatelor Europene pentru tineret, la Cluj Napoca, în vară.
Dar să începem cu Europe Top 16 din luna februarie, turneu care, pe tabloul feminin, a fost dominat categoric de românce. Bernadette Szocs, care la 23 de ani este jucătoarea numărul 1 a țării, a devenit și cea mai bună de pe continent grație succesului din Elveția, din Cupa Top 16. Totodată, Elizabeta Samara a amplificat bucuria prin locul 3 obținut.
Tot în luna februarie, la Londra, „tricolorele” s-au impus până în faza sferturilor la Cupa Mondială ITTF pe echipe. Atunci, înfrângerea în fața paletelor din Hong Kong a adus un loc 5 pentru Samara, Szocs și Daniela Dodean Monteiro, dovadă că sferturile pot fi mai dificile decât semifinalele în tenisul de masă.
În martie, la Europenele de tineret, Cristian Pletea a devenit vicecampion la simplu, competiție în care Rareș Șipoș a avansat până în semifinale.
În aprilie, Campionatele Mondiale pe echipe din Suedia au însemnat un nou loc 5 pentru jucătoarele noastre și o clasare pe treapta a 15-a pentru băieți.
Luna iulie a adus atât o provocare sportivă, cât și una organizatorică, prin desfășurarea, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a Campionatelor Europene de tineret, unul dintre cele mai ample evenimente sportive care au avut loc până acum în țară. România a punctat în ambele privințe și rămânem, în special cu amintirea celor 11 medalii obținute de micii „tricolori”, atât la segmentul de vârstă al cadeților, cât și la juniori.
Luna septembrie a adus câteva regrete, când fetele noastre nu au trecut de primul tur la Cupa Mondială din China, însă legea compensației a provocat una dintre cele mai mari surprize, argintul lui Ovidiu Ionescu de la simplu, în Campionatele Europene disputate în orașul spaniol Alicante. Rememorăm cu mândrie cum Ovidiu Ionescu a putut fi oprit doar de marele Timo Boll în drumul spre aur.
Toamna a continuat cu diferite competiții de talie mare, iar remarcabil a fost locul 1 obținut la dublu mixt de perechea formată din Iulian Chirița și japoneza Yukari Sugasawa, la Campionatele Mondiale ale cadeților.
A urmat participarea la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret de la Buenos Aires, unde Andreea Dragoman a cucerit bronzul.
Cireașa de pe tort a fost adusă tocmai din celălalt capăt al lumii. La începutul lunii decembrie, un jucător de tenis de masă născut în anul 2000, la Constanța, a stârnit valuri de uimire pe tot mapamondul, după ce Federația Internațională a prezentat câteva schimburi de mingi câștigate spectaculos. Autorul era Cristian Pletea. El a reușit, la Mondialele de juniori din Australia să cucerească medalia de bronz, după ce, ajuns în sferturi, a constatat că este singurul european din concursul acaparat de asiatici.
În grupa din primul stagiu de calificare la Campionatul European masculin, unde adversare au fost Belgia și Slovacia, România a încheiat pe ultimul loc, astfel că va juca, în 2019, în al doilea stagiu de calificare, într-o grupă cu Serbia și Lituania, în care țara noastră va fi gazdă. Partidele vor avea loc în 18-19 mai.