Temă pentru acasă… la SPORT
Lista de exerciţii care ne-ar putea conduce la o condiţie fizică bună este suficient de lungă; important este să avem voinţă să le facem.
02 Februarie 2016, 13:04
Lista de exerciţii care ne-ar putea conduce la o condiţie fizică bună este suficient de lungă; important este să avem voinţă să le facem. Unele dintre ele sunt mai dificile şi mai riscante, de aceea ar fi foarte bine să consultăm un specialist înainte de a le începe. Altele, însă, nu presupun niciun pericol dacă le facem singuri la noi în casă. Nu uitaţi totuşi, sfatul specialiştilor de a nu exagera în niciun fel, pentru că în cel mai bun caz putem dezvolta o febră musculară asociată cu pierderea interesului pentru mişcarea fizică.
Până acum am aflat cum şi de ce să facem flotări, sau variaţiuni pe tema lor, dar şi ridicări abdominale. De asemenea, am fost sfătuiţi să ne începem dimineţile cu cel puţin 30 de minute de jogging în parcul cel mai apropiat, pentru a ne menţine în condiţie fizică, dar mai ales pentru a ne proteja sănătatea, destul de şubrezită de traiul sedentar impus de munca de birou, pe care o avem cei mai mulţi dintre noi. Ni s-a explicat şi că flotările sunt pentru cei cu forţă fizică destul de mare şi ni s-a recomandat să facem variaţiuni ale acestora, cu corpul inclinat, dacă nu avem suficientă pregătire fizică. În cazul musculaturii abdominale, ştim deja că putem să exersăm ridicările abdominale, dar şi să le înlocuim cu variaţii.
Pe locuri, fiţi gata….START!
Astăzi ne vom ocupa printre altele de musculatura spatelui şi ea foarte importantă. Aşadar, la treabă!
Profesorul de sport Iulian Rontescu ne recomandă ca din culcat dorsal – adică, pe spate – să trecem în culcat facial – adică pe burtă! Putem să întindem braţele în prelungirea corpului şi să facem un exerciţiu care se numeşte “Bărcuţa”. Prindem palmele la spate deasupra mijlocului şi ne ridicăm trunchiul, cu privirea şi fruntea înainte. Seriile nu ar trebui să depăşească 10 – 15 repetări. De asemenea, pentru cei interesaţi, au ocazia să combine exerciţiile pentru musculatura spatelui cu cele pentru musculature piciorului. Profesorul de sport Iulian Rontescu ne învaţă ca din poziţia “aşazat pe palme şi sprijiniţi în genunchi”, tot cu privirea înainte, să întindem un picior în spate şi revenim… şi reluăm de 5 până la 10 ori mişcarea.
Pentru cei care sunt foarte bine pregătiţi şi beneficiază de o coordonare foarte bună au la dispoziţie dificilele “bricege”. “Nu e greu de realizat. După ce ai lucrat câteva săptămâni exerciţiile manţionate deja, o să vedeţi că îţi vine foarte uşor să faci seria de bricege pe care ţi-ai propus-o. Dacă ai norocul sau priceperea şi ai făcut 15, dăţile viitoare poţi adăuga 3 sau 4 maximum şi tot aşa… “ mă contrazice profesorul Rontescu.
Au, mă doare! … Cum scap de febră musculară?
“Facem un duş fierbinte şi reluăm lucrul” – răspunde profesorul de sport Iulian Rontescu la întrebarea “ce facem când dezvoltăm febră musculară?”… “Febra musculară trece tot prin exerciţii în două – trei zile” – conchide profesorul.