Surprize la campionatul de şah de la Sărata Monteoru
Principalul favorit al competiţiei, Mircea Pârligras, a pierdut cea de a doua partidă în primele runde în faţa juniorului Radu-Marian Doroş şi pare ieşit din lupta pentru medalii.
Articol de Ştefan Baciu, 17 Februarie 2012, 09:16
La Campionatul Naţional de şah de la Sărata Monteoru, din judeţul Buzău, după cinci runde, pe primele locuri se află marii maeştri Gergely Szabo, Levente Vajda şi Vladislav Nevednichy.
La competiţie participă nouă mari maeştri şi 11 maeştri internaţionali, între care medaliaţii anului trecut, campionul en-titre Constantin Lupulescu, care va încerca să câştige pentru a 3-a oară consecutiv titlul naţional, vicecampionul Lucian Miron şi medaliatul cu bronz Mircea Pârligras, care între timp a devenit deţinătorul celui mai bun coeficient ELO dintre jucătorii români.
Mircea Pârligras a pierdut însă deja două partide, ultima în faţa juniorului Radu-Marian Doroş, şi pare ieşit din lupta pentru medalii.
Rezultatele înregistrate la primele 5 mese:
Szabo Gergely-Andras-Gyula, gm (4 p.) - Vajda Levente, gm (4 p.) 0,5-0,5 |
Lupulescu Constantin,gm (3,5 p)– Georgescu Tiberiu-Marian, fm(3,5 p.) 0,5-0,5 |
Nevednichy Vladislav, gm (3,5 p.) - Cioară Andrei-Nestor, im (3,5 p.) 1-0 |
Petrişor Adrian-Marian, fm (3,5 p.) - Manolache Marius, gm (3 p.) 0-1 |
Doroş Radu-Marian (3 p.) - Pârligras Mircea-Emilian, gm (3 p.) 1-0 |
În competiţia feminină, pe primul loc se află maestrele Cristina Foişor, Alina L'Ami şi Luminiţa Cosma.
Rezultatele înregistrate la primele 5 mese
Pădurariu Ioana-Smaranda, wim (2,5p.) - Foişor Cristina-Adela, wgm (2,5p.) 0-1 |
L'Ami Alina, wgm (2,5 p.) - Sandu Mihaela, wgm (2,5 p.) 1-0 |
Cosma Luminiţa, wgm (2,5 p) - Dragomirescu Angela, wim (2,5 p.) 1-0 |
Foişor Mihaela-Veronica, wfm (2,5 p.) - Baciu Anca-Otilia, wfm (2 p.) 0,5-0,5 |
Peptan Corina-Isabela, wgm ( 2 p.) - Cusmuliuc Diana-Elena (2 p.) 1-0 |
Marii maeştri Vlad Jianu şi Alin Berescu, învinşi în runda a 2-a
Finalele naţionale au început pe o ninsoare abundentă, astfel încât după încheierea primei runde a fost destul de dificil de găsit drumul spre hoteluri sau pensiuni.
Din cauza diferenţei de valoare, în prima rundă nu au fost rezultate surpriză, nici în competiţia feminină, nici în cea masculină.
În runda a 2-a au apărut primele surprize, marii maeştri Vlad Jianu şi Alin Berescu numărându-se printre învinşii zilei.
În finala feminină, principala favorită, marea maestră Corina Peptan, a pierdut, la fel ca şi favorita 4, maestra internaţională Irina Bulmagă.
De menţionat că în runda a 2-a s-a disputat cea mai lungă partidă de până acum a campionatului, dintre marele maestru Marius Manolache şi candidatul de maestru George Pavăl, încheiată remiză după 173 de mutări.
În runda a 3-a masculină, marea surpriză a fost înfrângerea suferită de marele maestru Mircea Pârligras, jucătorul numărul 1 al României, în faţa colegului său de la AEM Luxten Timişoara, maestrul internaţional Robin Dragomirescu.
Băieţii au jucat runda a 4-a în aceeaşi zi, iar după încheierea acesteia dintre cei 123 de competitori doar doi jucători, marii maeştri Levente Vajda şi Gergely Szabo, aveau maximum de puncte – 4.
În competiţia feminină după 3 runde nu mai puţin de 7 jucătoare dintre cele 28 îşi împărţeau prima poziţie cu 2,5 puncte.
Primul campionat al României la şah s-a jucat în anul 1926 şi a fost câştigat de timişoreanul Alexandru Tyroler.
În timp, titlul a fost adjudecat de şahişti cunoscuţi precum Octav Troianescu, Ion Bălănel, Victor Ciocâltea, Florin Gheorghiu, Theodor Ghiţescu, Mihai Şubă sau Dieter Nisipeanu.
La feminin, primul campionat s-a desfăşurat în 1936 şi a fost câştigat de Raluca Luţia-Manolescu. Alte campioane naţionale au fost Maria Albuleţ, Margareta Perevoznic, Elisabeta Polihroniade, Marina Pogorevici, Margareta Mureşan, Corina Peptan, Cristina Foişor.