Sportul rege în timpul războiului
Nici bombardamentele sau rachetele rusești, dronele kamikaze sau distrugerile provocate de război, nu îi fac pe ucraineni să renunțe la pasiunea pentru sportul rege: fotbalul.
Articol de Alex Buzică, 01 Martie 2024, 10:32
La începutul invaziei pe scară largă în țara vecină, activitățile sportive de performanță ale atleților, au fost oprite pentru o vreme. Dar acest lucru nu se întâmplă pentru prima oară, daca ne aducem aminte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. În prezent, fotbalul se desfășoară în condiții de război în Ucraina.
La începutul conflictului meciurile de fotbal din campionatul intern ucrainean se desfășurau fară spectatori, iar în timpul reprizelor, dacă sirenele de protectie civilă începeau să sune, arbitrii opreau meciul, iar jucătorii se îndreptau spre cele mai apropiate subsoluri și adăposturi.
Din păcate și unele stadioane au fost luate la țintă de ruși, cum ar fi cel al echipei din Nicolaev, acolo unde o rachetă a format un crater de peste 5 metri adâncime în 2022.
Chiar și Mircea Lucescu, fostul antrenor de la Dinamo Kiev, a declarat că fotbalul ajută mult. Dacă s-ar fi oprit, ar fi fost și mai grea situația pentru cetățenii de aici, a mai adăugat acesta.
Dar din acest an, lucrurile se schimbă în bine pentru suporteri.
Şahtior Doneţk a anunţat că 500 de spectatori vor putea asista la următoarele meciuri de pe Arena Liov, unde clubul din regiunea Donbass se află în exil din 2022. 20% din biletele disponibile vor fi donate armatei, în timp ce 100% din veniturile generate de vânzarea biletelor vor merge către forţele armate ucrainene.
Karpatîi Liov, un club din divizia a doua, a fost autorizat să primească 3.000 de spectatori în acest an, iar Ruh Liov, locul 6 în prima ligă, a fost de asemenea autorizat să primească 1.000 de suporteri. Și cele două echipe au dat asigurări că vor face acelaşi lucru cu încasările lor, adică le vor dona către Forțele Armate Ucrainene.
Ambrosie Chachua – Karpatîi Liov – Comunicăm cu soldații nostrii de pe front. Ei ne urmăresc meciurile, chiar daca sunt în tranșee. Unii se recuperează pentru că au fost răniți pe front, dar ținem legătura cu ei.
Și Clubul Oleksandria, care evoluează în centrul Ucrainei, a fost de asemenea autorizat să primească spectatori. Echipa a avut în jur de 600 de suporteri când a avut meci cu ŞahtiorDonetsck, în urmă cu 4 zile.
Vorskla Poltava, un alt club situat chiar în centrul Ucrainei, va putea găzdui în jur de 1.000 de fani. Obolon Kiev, locul 13 în prima divizie, va putea conta pe 1.500 de spectatori. Polissia Jitomir, locul 3 în Premier Liha, are aceeaşi capacitate pentru suporteri din acest an.
Dar meciurile Naționalei Ucrainei pentru barajul de la EURO 2024 nu se vor juca în țară.
Meciul dintre Bosnia-Herţegovina și Ucraina va avea loc în orașul Zenica din Bosnia pe 21 martie, iar Ucraina va juca în Polonia meciul cu Israelul sau Islanda.
Mai mult, daca va câștiga, Ucraina va fi în grupa României la Euro 2024, un lucru nu foarte bun pentru noi, mai ales că în Germania sunt peste un milion de refugiați ucraineni, care cu siguranță vor veni să-și susțină echipa.